Operaţiunile de reconstrucţie din Haiti, a cărui capitală, Port-au-Price, a fost devastată de seismul de la 12 ianuarie, vor dura zece ani şi vor necesita un efort susţinut din partea donatorilor, a anunţat un oficial din cadrul asociaţiei americane Habitat for Humanity, relatează AFP.

„Reconstrucţia va fi lentă şi solicitantă. Vom avea nevoie de un ajutor susţinut”, a precizat Jonathan Reckford, preşedintele acestei organizaţii care a construit 2.000 de locuinţe în Haiti înaintea cutremurului.

„Estimăm la zece ani” perioada necesară pentru reconstrucţia celei mai sărace ţări de pe continentul american, a adăugat Reckford, care a revenit dintr-o vizită la faţa locului.

Potrivit acestuia, cutremurul care a provocat moartea a cel puţin 75.000 de persoane şi a lăsat un milion fără locuinţe este una dintre „cele mai grave catastrofe” naturale pe care Habitat for Humanity a trebuit să le gestioneze. Aceasta este similară cu tsunami din decembrie 2004, din Oceanul Indian, şi cu uraganul Katrina, care a inundat în 2005 oraşul New Orleans.

„Odată ce va fi distribuit ajutorul de bază, precum apă şi hrană, oamenii vor avea nevoie de locuinţe. Sper ca (salvatorii şi donatorii) să gândească pe termen lung şi să fie conştienţi de faptul că ajutorul pe termen scurt nu este decât o mică parte a întregului proces” de sprijinire, a afirmat Rockford.

Habitat for Humanity susţine că a strâns 1,5 milioane de dolari, dar speră să obţină o sumă mai mare atunci când operaţiunile de salvare vor lăsa locul eforturilor de reconstrucţie.

SURSA: Mediafax