Inflația a crescut, din nou, în Marea Britanie

În martie, rata anuală a inflației a urcat la 7,0%, de la 6,2% din februarie, relatează agenția de presă Reuters. Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară al Marii Britanii susține că rata anuală a inflației va atinge nivelul maxim al ultimelor patru decenii în ultimul trimestru din 2022, respectiv 8,7%.

În prezent, piețele financiare sunt convinse că Banca Angliei va majora ratele dobânzilor de la 0,75% la 1% pe 5 mai. De asemenea, majoritatea economiștilor susține că rata dobânzilor va crește la 2% – 2,25% până la sfârșitul anului.

Reamintim faptul că, recent, analiștii economici au afirmat că datoria globală urmează să crească în 2022 cu 9,5%, până la cifra record de 71,6 trilioane de dolari, potrivit unui nou raport. De asemenea, nivelul împrumuturilor la scară globală va rămâne ridicat.

În cel de-al doilea indice anual al datoriei globale, managerul britanic de active Janus Henderson a proiectat o creștere cu 9,5% a datoriei guvernamentale globale, determinată în principal de SUA, Japonia și China. Cu toate acestea, este de așteptat ca majoritatea țărilor să-și crească împrumuturile, informează CNBC.

Regatul Unit va fi țara cea mai afectată

Anul trecut, datoria globală a crescut cu 7.8%, până la 65,4 trilioane de dolari, ţările lumii împrumutându-se semnificativ pe fondul pandemiei. Totodată, guvernele au restituit doar un trilion de dolari din datorie, la o rată a dobânzii de 1,6%.

Pentru anul 2022, situaţia s-ar putea schimba semnificativ, analiştii prognozând o creştere de 14% a costurilor asociate returnării împrumuturilor contractate. Regatul Unit va fi țara cea mai afectată, resimțind cel mai puternic șoc în urma creșterii ratelor dobânzilor și a impactului creșterii inflației.

Pandemia a avut un impact uriaș asupra împrumuturilor guvernamentale, iar efectele vor continua

„Pandemia a avut un impact uriaș asupra împrumuturilor guvernamentale, iar efectele ulterioare vor continua. Tragedia din Ucraina este, de asemenea, un factor care va pres guvernele occidentale să se împrumute mai mult pentru a finanța cheltuielile mai mari pentru apărare”, a declarat Bethany Payne, manager la Janus Henderson.

După cum se știe, Germania a promis deja că va investi peste 2% din PIB în acest domeniul apărării, după declanşarea războiului din Ucraina. La cei 2% se va adăuga acum şi finanţarea propriei forţe armate, cu 100 de miliarde de euro.

Volumul împrumuturilor va rămâne la un nivel ridicat, din cauza pandemiei

„Ne aşteptăm ca volumul împrumuturilor să rămână la un nivel ridicat, din cauza pandemiei, a inflaţiei şi a scenei politice şi sociale tot mai polarizată”, spune Karen Vartapetov, analist la S&P Global Ratings.

De asemenea, este de așteptat ca repercusiunile macroeconomice globale ale conflictului din Ucraina să exercite o presiune ascendentă suplimentară asupra nevoilor de finanțare guvernamentală, în timp ce condițiile monetare mai stricte vor crește costurile sale.