UPDATE: Informația se confirmă. Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, redeschiderea bisericilor pentru slujbe în interior. 

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că românii vor avea din nou dreptul să-şi exprime liber credinţa, iar Guvernul ar trebui „să dea drumul şi la economie”.

„Le-a dat Dumnezeu mintea de pe urmă! După atâtea luni, românii vor avea din nou dreptul să-şi exprime liber credinţa, să meargă să aprindă o lumânare şi să asculte slujba! În final, totuşi, au înţeles că pentru PSD nu există jumătăţi de măsură! Am spus că nu vom accepta rămânerea închisă a bisericilor, dar nici a spitalelor! Românii au dreptul şi să se roage, dar şi să se trateze în spitale. Cum să accepţi păstrarea acestora închise în timp ce păcănelele se redeschid pentru profiturile prietenilor domnului Orban?!”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Astfel, surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că Guvernul a decis să redeschidă bisericile pentru slujbe în interior

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi prelungirea stării de alertă, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres.

Anterior deciziei, va avea loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit programului premierului anunţat de Biroul de presă al Guvernului.

Premierul Ludovic Orban declarase că decizia de prelungire a stării de alertă nu este „o decizie politică”, ci una fundamentată în baza unor evaluări.

„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.

Proiectul de act normativ privind prelungirea stării de alertă NU figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern afişată pe site-ul SGG.

Pe agenda reuniunii guvernamentale, anunţată de Executiv, se află, între altele, un memorandum privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului.