Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că nu se așteaptă ca șeful statului, Klaus Iohannis, să riște politic atât de mult încât să nu promulge Legea pensiilor, deși a mărturisit că a existat un moment în care plata pensiilor a fost în pericol din cauza președintelui. Ea a mai spus că nu crede că în Parlament vor fi aduse prea multe amendamente acestei legi, pentru că niciun politician nu este inconștient să-și dorească o lege doar frumoasă, dar inaplicabilă.

Singura dată când am avut, într-adevăr, probleme cu plata pensiilor a fost când în luna iunie a apărut o lege în Parlamentul României cu creșteri de o treime la pensiile cu grupele 1 și 2 de muncă. Evident că neexistând legea, anul trecut, când noi am scris acest proiect de buget, nu puteam să o luăm în calcul. Și atunci, trebuind să o aplicăm de la data de 1 octombrie, vă dați seama că aveam nevoie de bani. Pentru că recalculările au început, pentru grupele 1 și 2 de muncă – e foarte posibil ca la unii să se termine în luna noiembrie și să primească banii pentru octombrie și noiembrie, e foarte posibil ca la alții să se termine anul viitor, să zicem în februarie-martie, dar cu siguranță ei vor primi banii ca din luna octombrie, adică vor primi o sumă de bani mai mare reprezentând recuperarea.  Deci, atunci a fost singura dată când am spus facem rectificare bugetară și și-atunci am găsit banii respectivi. Promulgați rectificarea bugetară, pentru că atunci ne blocăm! Dar, din fericire, am reușit chiar și fără avizul CSAT-ului să promovăm această rectificare.

Lia Olguța Vasilescu a recunoscut că în iunie, după ce Parlamentul a adoptat legea prin care creșteau pensiile pentru grupa 1 și 2 de muncă, plata pensiilor a fost în pericol, pentru că nu era prevăzută această cheltuială în buget. S-a găsit o soluție prin rectificarea bugetară, iar prin refuzul președintelui de a-și da avizul pe rectificare, a existat pericolul unui blocaj. „Din fericire, am reușit chiar și fără avizul CSAT-ului să promovăm această rectificare”, a adăugat Olguța Vasilescu.

Ea crede că acum președintele nu se va opune Legii pensiilor, pentru că nici la Legea salarizării nu au fost surprize din partea șefului statului. „Ca om politic, să vii să respingi o lege care dublează pensiile mi se pare că ai face o greșeală și nu cred că o va face”, a declarat Lia Olguța Vasilescu în interviul pentru Digi24.

 

Guvernul României a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Proiectul de lege prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR):

* 1.265 de lei în 2019;

* 1.775 de lei în 2020;

* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții;

* iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.