Studiul care dă peste cap tot ce se știa despre coronavirus. La ce este sensibil, de fapt, COVID-19

Cercetătorii americani din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al Instutului Tehnologic din Massachusetts au realizat un nou studiu despre coronavirus. Din informațiile oferite de cercetători reiese că virusul poate fi vulnerabil la vibrațiile ultrasunetelor, în cadrul frecvențelor utilizate în imaginistica de diagnostic medical. Mai pe scurt, ecografii sau scanări RMN.

Cercetătorii au reușit, prin simulări pe calculator, modelarea răspunsului mecanic al virusului la vibrații pe o gamă de frecvențe cu ultrasunete. Așadar, s-a descoperit că vibrațiile între 25 și 100 megahertz afectează învelișul organic al virusului iar țepii (proteina Spike) au început să se dezintegreze și să se rupă, imediat.

Efectul acesta a putut fi observat și în simulările ale virusului în aer și apă. Procesul la care a fost supus coronavirusul este asemănător cu cel prin care cântăreții de operă pot sparge un pahar, dacă reușesc să emită sunete la tonalitatea și volumul potrivit.

Un prim indiciu către un alt tratament anti-COVID

Studiul mai arată că cercetătorii au simulat comportamentul structurii virale într-o gramă largă de frecvențe, atât pentru înveliș, cât și pentru vârfurile cu care virusul se prinde de celula umană. Cercetătorii americani susțin că rezultatele sunt preliminare și se bazează pe date limitate cu privire la proprietățile fizice ale coronavirusului, doar că descoperirile lor reprezintă un prim indiciu asupra unui posibil tratament pe bază de ultrasunete.

Acest tratament ar putea trata familia de coronavirusuri în general, dar și pentru SARS-CoV-2.

Cercetătorii mai au, însă, mult de lucru. Aceștia vor trebui să determine când ar putea fi administrate ultrasunetele și cât de eficiente ar fi în deteriorarea virusului în complexitatea corpului uman.

Sursă foto: Dreamstime