Rareș Bogdan, intervenție incediară în scandalul momentului. Europarlamentarul reacționează dur după ce șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, a declarant că tabletele folosite în secţiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi nu au fost constatate vulnerabilităţi în funcţionarea lor.

“Fractură! Unul dintre efectele degringoladei din PSD este faptul că șefii instituțiilor pe care partidul i-a blindat încep să vorbească. Să nu uităm, însă, că AEP trebuia să asigure corecta informare a publicului în ce privește referendumul declanșat de șeful statului și să intervină când CNA a boicotat clipul de promovare realizat de Administrația Prezidențială”, a tunat europarlamentarul pe o rețea de socializare.

Reacția vine după ce PSD a acuzat fraude la alegerile europarlamentare pierdute rușinos la finalul lunii mai. Chiar șeful AEP numit în funcție de social democrați a negat că ar fi fost ceva în neregulă la acel scrutin. „Din informaţiile noastre şi aşa cum arată sistemul informatic, nu ar trebui să se poată efectua astfel de operaţiune ca un cetăţean să poată să meargă să voteze şi el să nu fie identificat în sistemul informatic. Pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de colegii noştri informaticieni, nu ar trebui să existe vulnerabilităţi în acest sistem. Aceste tablete au fost puse la dispoziţia AEP şi împreună cu STS au fost diverse teste pe CNP-uri şi s-a constatat că nu ar exista vulnerabilităţi. Nu ştiu dacă mai există o altă posbilitate ca după ce AEP să fie autorizată această tabletă să poată să fie schimbată aplicaţia. Nu cred că ar avea cineva curaj să o facă, deoarece pe legea penală introducerea în sistemele informatice electorale ale unor date şi mecanisme este sancţionat penal”, a declarat, Mituleţu Buică în cadrul audierilor din Comisia de anmchetare a posibilelor fraude la alegerile din 26 mai.

Acesta a mai spus că a purtat discuţii despre preluarea de către AEP a sistemelor informatice folosite la vot, însă instituţia condusă de Mituleţu nu avea capacitatea necesară pentru operaţionalizarea softului. „Am avut discuţii cu decidenţii. În termen de 3 luni, AEP nu are capacitatea instituţională de a prelua acest sistem informatic şi comunicaţile în ceea ce priveşte alegerile din România. Există în actul normativ pe care l-am înfiinţat o reţea electorală naţională tocmai în scopul ăsta. Am identificat instituţii care au echipe de informaticieni, cum ar fi MCSI, ANCOM, astfel încât încet să preluăm aceste aplicaţii şi acest sisteme informatice. Nici INS, nici STS nu sunt confortabili că este această suspiciune cu privire la activitatea lor”, a declarat preşedintele AEP.