Amenințare la granița cu România! Peste 300 de mii de oameni, victimele unui dezastru ecologic de proporții

Europarlamentarul Rareș Bogdan a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în legătură cu românii din Valea Timocului. Potrivit lui, aceștia sunt împinși să părăsească zona.

Problemele nu se termină aici, europarlamentarul precizând că situația acestor români se înrăutățește pe zi ce trece și că din acest motiv a depus două interpelări Comisiei Europene. Rareș Bogdan mai spune că românii din Valea Timocului sunt amenințați și șantajați și că li se interzice învățarea limbii române. Pe lângă aceste aspecte, ei sunt acum victimele unui dezastru ecologic.

”S.O.S.! Românii din Valea Timocului, împinși să părăsească zona!
Am depus două interpelări prin care semnalez Comisiei Europene situația românilor din Valea Timocului, situație care se înrăutățește de la zi la zi. Aștept măsuri urgente care să-i salveze pe frații noștri din Serbia de o catastrofă ecologică! Pe lângă faptul că sunt împiedicați să învețe limba maternă în școli, că au fost supuși asimilării agresive, că sunt amenințați și șantajați să-și abandoneze limba, credința, mama, să uite cărei culturi aparțin, 300.000 de români din sudul Dunării sunt victimele unui dezastru ecologic.”, spune Rareș Bogdan.

Dunărea, victima poluării din Serbia

Europarlamentarul a mai spus că, în ciuda faptului că Serbia este candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, aceasta nu respectă obiectivele de mediu ale eurosistemului deși s-a angajat că o va face. Românii din zona respectivă l-au informat pe Rareș Bogdan cu privire la valorile emisiilor de dioxid de sulf, arsenic și cadmiu.

”Și asta deși Serbia, candidată pentru aderarea la UE, s-a angajat să respecte obiectivele de mediu ale eurosistemului. Cum este posibil ca, sfidând Acordul de la Paris și Pactul verde european, autoritățile de la Belgrad să închidă ochii la poluarea produsă de compania minieră chineză Zi-Jin?? Potrivit memoriilor pe care le-am primit de la românii din zona orașului Bor, valorile emisiilor de dioxid de sulf, arsenic, cadmiu depășesc cu mult valorile maxime permise, iar contaminarea râurilor Bor și Timoc au ca efect poluarea Dunării

Vă dau niște cifre: dioxid de sulf – valori de 30 de ori mai mari, arsenic – valori de aproape 800 de ori mai mari, timp de câteva ore, cadmiu – valori de 8 ori mai mari. Vi se pare exagerat dacă îmi însușesc poziția reprezentanților românilor din sudul Dunării, care sunt convinși că zona va deveni o colonie chineză? Mie nu mi se pare, dacă este adevărat că planurile de investiții ale Zi-Jin se ridică la miliarde de dolari.”, mai spune liberalul.

Serbia trebuie să se redreseze

În încheiere, liberalul a precizat că Serbia trebuie să se conformeze cu regulile pricind mediul, dar și cu cele privind drepturile omului pentru a putea face parte din blocul comunitar.

”Pentru a adera la UE, Serbia trebuie să se conformeze regulilor atât în privința mediului, cât și în pivința drepturile persoanelor care aparțin minorităților – mai sunt și alte capitole cu stegulețe roșii, dar mă opresc aici. Deocamdată, vreau să știu cum va opri Comisia Europeană drama fraților noștri, care sunt gata să părăsească zona. Vă țin la curent cu răspunsurile pe care le primesc și vă anunț că nu mă opresc aici!”, a notat acesta pe Facebook.

Sursă foto: Dreamstime