Activităţile frauduloase în domeniul comerţului electronic, în contextul unei perioade intense de vânzări în ţările asiatice cu ocazia Zilei Persoanelor Singure, de pe 11 noiembrie, au crescut de la 350.000 pe zi – în octombrie la 950.000 în aceste zile, arată o cercetare realizată de specialiştii Kaspersky.

„Deşi această sărbătoare este originară din China, a devenit relevantă pentru utilizatorii de pe pieţe de e-commerce din întreaga lume. Promoţiile dinaintea sărbătorii şi vânzările de pe platforme globale din Asia sunt binevenite şi la nivel internaţional, iar escrocii vizează acum utilizatorii în diferite limbi (…) numărul mediu de atacuri de phishing financiar fluctua în jur de 350.000 pe zi în octombrie. Apoi, cu câteva zile înainte de 11 noiembrie 2018, numărul de atacuri a depăşit 950.000. Cercetătorii sunt din nou martori în acest moment la atacuri similare de spam şi phishing şi recomandă tuturor să fie atenţi cu achiziţiile făcute”, precizează experţii.

În plus, cercetătorii au descoperit câteva ameninţări în aplicaţii mobile, care au fost deghizate în platforme populare de e-commerce. Astfel, în acest an, 83% dintre magazinele online se prefac că sunt pieţe asiatice, în timp ce, în 2018, procentajul era de 93%.

În acest context, Kaspersky face o serie de recomandări, printre care: dacă primiţi pe e-mail un link către o ofertă excelentă, verificaţi hyperlink-ul încorporat – uneori poate diferi de cel vizibil, faceţi achiziţii prin intermediul de pe marketplace-uri oficiale şi fiţi atenţi la adresele web dacă sunteţi redirecţionaţi către ele de pe alte pagini, utilizaţi o soluţie de securitate cu tehnologii anti-phishing bazate pe comportament, care vă va anunţa dacă încercaţi să vizitaţi o pagină web de phishing, nu folosiţi niciodată aceeaşi parolă pentru mai multe site-uri web sau servicii, deoarece, dacă una este furată, toate conturile vor deveni vulnerabile.

Pentru a crea parole puternice, fără a fi nevoie ca utilizatorul să şi le amintească, producătorul de soluţii de securitate informatică recomandă Kaspersky Password Manager.