Profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentant al României la OMS, a vorbit, sâmbătă, despre un subiect de actualitate pentru toţi românii: purtarea măştilor de protecţie.

Rafila recunoaşte că purtatul măştilor pe plajă este un lucru greu de făcut. El a oferit şi o soluţie mult mai practică în acest caz.

„E greu de utilizat masca pe plajă. Cred că mai degrabă trebuie ca aceste plaje să fie ocupate egal cu capacitatea.

Dacă intră pe plajă 1.000 de oameni unde sunt 200 de șezlonguri, e greu de păstrat distanțarea”, a declarat Rafila la România TV.

Cum poate depăşi România acest moment critic şi ce crede Rafila despre scandalul testelor eronate?

Profesorul Alexandru Rafila a insistat că România nu poate depăşi momentul critic în care se află acum până când oamenii nu înţeleg că exista anumite reguli şi că ele trebuie urmate.

„Nu putem să ajungem într-o situație de confort decât dacă oamenii conștientizează regulilele pe care trebuie să le urmeze”, a explicat acesta.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai vorbit şi despre erorile date câteodată de testele COVID, un alt subiect care a generat nenumărate comentarii în societatea românească.

„Orice investigație de laborator poate avea erori. Trebuie să găsim soluțiile pentru ca eroarea să fie cât mai mică. Un test care e pozitiv poate fi negativ în câteva zile”, a precizat Rafila.

De ce creşte alarmant numărul de cazuri de coronavirus din Capitală?

La un alt post de televiziune, profesorul Rafila a vorbit şi despre creşterea alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19 din Bucureşti.

„Eu vă spun ce cred eu. Bucureștiul este un oraș dinamic, oameni din toată țara vin și pleacă din Capitală, bucureștenii sunt și turiști în zonele foarte aglomerate, pe Valea Prahovei, Brașov și litoral.

Și atunci, datorită acestei dinamici a populației, sigur că și probabilitatea de transmitere a infecției este mai mare. Cred că această explicație este aproape de adevăr”, a declarat Alexandru Rafila.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin