Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, miercuri, că Ministerul Sănătăţii sau Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID trebuie să reglementeze modul de utilizare a dozelor „restante”.

„Eu îl cunosc pe domnul doctor Beluşică (Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului din Găeşti – n.r.), e un om mai impetuos, care doreşte să spună ceea ce crede într-un anumit moment. E foarte bine să fie aşa, nu asta este problema. Atunci când iei o decizie, de exemplu, ca să nu arunci vaccinul, ceea ce este absolut corect, trebuie totuşi să te gândeşti la două elemente. Primul este legat de planificarea vaccinării, adică eu nu sunt de acord cu exemplul pe care îl dădea dânsul, deschid un flacon de cinci doze, fac o doză şi patru le arunc. Nu se pune problema aşa. Eu trebuie să fac organizarea vaccinării, nu chem numărul exact de persoane planificate pentru cantitatea de doze, pot să chem un număr puţin mai mare de persoane, încât să fiu sigur că utilizez toate dozele. Dacă rămân doze, trebuie să existe o reglementare”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Utilizarea dozelor de vaccin restante trebuie permisă

În opinia sa, trebuie emis un act oficial care să permită utilizarea dozelor restante. „Acest Comitet de coordonare a vaccinării sau Ministerul Sănătăţii trebuie să emită un act oficial care să permită utilizarea acestor doze restante, să stabilească condiţiile de utilizare şi faptul că aceste persoane sunt înscrise în Registrul electronic naţional de vaccinare„, a explicat deputatul PSD.

Rafila a fost întrebat dacă directorul Spitalului din Găeşti a dat dovadă de management defectuos când a spus că va vaccina anti-COVID persoane care nu sunt cuprinse în prima etapă pentru a nu arunca doze de ser.

Potrivit lui Alexandru Rafila, este foarte important ca persoana care a primit prima doză de vaccin să o primească şi pe cea de a doua.

„Este o situaţie pe care domnul doctor Beluşică a descris-o şi care se poate întâmpla, dar ea trebuie reglementată şi atunci toate lucrurile se rezolvă. În general, planificarea la o vaccinare necesită o anumită experienţă şi cred că dânsul, dacă ar colabora cu Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, ar putea să îmbunătăţească modul de programare a celor care trebuie vaccinaţi. (…) Înţeleg că dânsul până la urmă procedat corect”, a completat el.