uitat vata in urechi de la ultimul guturai.In intervalul 4 august – 6 septembrie, Capital a realizat o monitorizare a stirilor difuzate in cadrul Radiojurnalului de la ora 7, primul program de stiri al zilei. Concluzia monitorizarii: Romania Actualitati este Vocea Guvernului Adrian Nastase.
Perioada monitorizata a acoperit ultima parte a concediului lui Adrian Nastase si inceputul activitatii Executivului (15 august). Din cele 331 de stiri difuzate din actualitatea interna, 97 i-au avut actori principali pe membrii Guvernului, in topul mediatizarii aflandu-se, fireste, Adrian Nastase, cu 21 de aparitii in stirile Radiojurnalului. Declaratiile premierului si ale ministrilor sai sunt surse de stiri oficiale inepuizabile pentru editorii programului. Radiojurnalul este astfel redactat incat sa induca populatiei opinia ca Puterea duce tara in directia cea buna: „Ultimul raport al bancii vieneze Austria Creditanstalt este de parere ca guvernul Adrian Nastase urmareste un curs economic reformist cu sprijinul larg al populatiei” (6 august) sau „pretul uleiului ar putea sa scada cu pana la 3.000 de lei la litru in perioada urmatoare, datorita excedentului de productie la floarea-soarelui, anuntul a fost facut de Ilie Sarbu” (20 august).
Toate stirile Radiojurnalului sunt compilatii ale comunicatelor sosite la redactie si sinteze din conferintele de presa. Lipsesc subiectele ce provin din initiativele proprii ale jurnalistilor. Prezentatorii Radiojurnalului par sa fie niste roboti care citesc pe un ton adormit (e doar 7 dimineata!) niste texte ce ii plictisesc chiar si pe ei. In perioada amintita, la Radiojurnal nu a fost consemnata nici o opinie din partea unui analist independent si nici o stire difuzata nu a avut un caracter negativ la adresa Puterii (cazul Puwak a fost tratat numai din perspectiva guvernamentala).
Reprezentantii Opozitiei au aparut in Radiojurnal cu declaratii scurte, irelevante si atent selectionate din Parlament (vezi Mircea Ionescu Quintus despre proiectul revizuirii Constitutiei) sau din conferintele de presa. Ei nu au avut interviuri in direct, fiind tratati cu o amortire bine calculata. Un exemplu este stirea din 11 august in care „potrivit unui comunicat al Primarului General Traian Basescu, acesta afirma ca inceperea reparatiilor pe arterele Capitalei este blocata din cauza unor decizii ale prefectului Petre Enescu Botezatu si ale celor sase primari de sectoare.” In replica la acest comunicat citit de prezentator, Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, este invitat in direct pe post intr-un interviu (in care redactorul a stat cuminte), prilej ca „sa-l puna la colt” pe Basescu. Este o manevra jurnalistica prin care ascultatorii raman cu impresia ca cel din urma are dreptate.
Putin despre opozitie, mult despre putere
Un exemplu de manipulare rafinata este grupajul de stiri din 20 august. Mai intai este anuntata stirea potrivit careia „consiliul PD a aprobat in unanimitate continuarea negocierilor cu PNL in vederea unei aliante la alegerile de anul viitor (declaratie a lui Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD). Apoi, „deputatul Eugen Nicolaescu, PNL, isi exprima increderea intr-o colaborare eficienta intre cele doua partide”. Dupa aceasta a urmat stirea: „Corneliu Vadim Tudor a apreciat intr-un comunicat de presa ca o alianta PD-PNL nu ar avea sansa sa castige alegerile” la care „s-a lipit” un interviu in direct cu Dan Matei Agathon, secretarul PSD, despre preconizata alianta electorala PD – PNL. El a spus printre altele ca „PD este tarat intr-o aventura politica fara precedent”. Ordinea difuzarii acestor materiale induc ascultatorilor ideea ca posibila alianta PD – PNL este proasta – o manevra de discreditare a aliantei, realizata jurnalistic de catre radioul public. Aceeasi manevra se repeta pe 4 septembrie, cand dupa o declaratie a lui Theodor Stolojan este difuzat un comunicat al lui CV Tudor (ce coincidenta!) in care „liderul PRM a opinat ca aceasta alianta nu are cum sa depaseasca 20% din optiunile de vot”. Manevra s-a repetat pe 6 septembrie, cand declaratiile liderilor PD si PNL sunt „blocate la mantinela” de un interviu in direct cu Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD, care declara ca alianta este o noua CDR.
Amestecul lui Dragos Seuleanu, presedintele Radiodifuziunii, in alcatuirea Radiojurnalului este o realitate confirmata, de exemplu, de sumarul stirilor din 6 august. Dupa stirile „Ultimul raport al bancii vieneze Austria Creditanstalt…” si interviul lui Adrian Nastase aparut intr-un „prestigios ziar austriac” urmeaza stirea potrivit careia conducerea Radiodifuziunii, in speta Dragos seuleanu, a definitivat la Viena agenda unei reuniuni privind (ce ironie!) independenta editoriala a serviciilor publice de radio – TV. Este limpede ca seful radioului public a compilat doua stiri (e un fel de a spune stiri!), pescuite in timp ce se afla la Viena, si le-a plasat in Radiojurnal, punctand la imaginea lui Adrian Nastase.

Cele mai prezente institutii la Radiojurnalul (ora 7)
Institutia    Nr. de stiri*
Guvern    97
Presedintia    16
PSD    25
PNL    21
PD    16
PRM    8
UDMR    6
PUR    4
Functionari    21
Sindicate    6
Alte stiri    111
Total    331
* Reprezinta stirile in care s-a facut referire, s-au difuzat declaratii si interviuri cu personalitati ca reprezentanti ai unei institutii/formatiuni politice.
Functionari – secretari de stat, functionari din administratia publica locala, sefi de regii sau societati nationale.
Alte stiri – informatii cu caracter social, economic si cultural.

Radiojurnal ora 7, miercuri – 6 august 2003
(Adrian Nastase este In concediu)
– Ministrul Agriculturii Ilie Sarbu sustine ca atata vreme cat nu se poate vorbi de o criza reala a graului nu se justifica nici o crestere a pretului painii.
– Ministrul Sanatatii Mircea Beuran a cerut tuturor agentilor economici sa achite datoriile la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
– RomTelecom a depus la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii o cerere de majorare a tarifelor.
– Comisia pentru revizuirea Constitutiei mai are de dezbatut 40 din cele 233 de amendate formulate de senatori la proiectul legii fundamentale. (Declaratii Valer Dorneanu – PSD, Mircea Ionescu Quintus – PNL)
– Guvernul SUA acorda Romaniei asistenta suplimentara de un milion de dolari pentru combaterea coruptiei functionarilor guvernamentali. Ioan Rus, ministrul Administratiei si Internelor, si Michael Guest, ambasadorul SUA la Bucuresti, au semnat protocolul aditional la intelegerea celor doua guverne. (Interviu cu ministrul Ioan Rus si Michael Guest)
– Ultimul raport al bancii vieneze Austria Creditanstalt este de parere ca „Guvernul Adrian Nastase urmareste un curs economic reformist cu sprijinul larg al populatiei, ca pregatirile pentru aderare, in 2007, se desfasoara cu febrilitate si ca Romania va inregistra o crestere economica de 4,6%.”
– „Viitorul Romaniei este in Europa, iar integrarea in Uniunea Europeana si NATO reprezinta proiecte complementare” – declara premierul Adrian Nastase intr-un prestigios ziar austriac.
(Citate din interviu)
– Pianistul Dan Grigore a implinit 60 de ani.
– La Viena, in cadrul convorbirilor conducerilor Radiodifuziunii Romane si Institutului National de Presa a fost definitivata agenda reuniunii ce va fi organizata la Bucuresti in cea de-a doua parte a lunii septembrie. Aceasta se va finaliza cu Declaratia de la Bucuresti privind independenta editoriala a serviciilor publice de radio si TV.

Radiojurnal ora 7, marti – 19 august
– Presedintele Ion Iliescu pleaca in China. (Declaratie Ion Iliescu)
– Autoritatea Nationala de Control a inceput o actiune de combatere a marii evaziuni fiscale.r
– Interviu in direct cu Cristian Boureanu (PNL) referitor la sprijinul PNL fata de actiunea Autoritatii Nationale de Control. (Cristian Boureanu considera actiunea o manevra de imagine a PSD)r
– Comunitatea oamenilor de afaceri apreciaza favorabil actiunea inceputa de Autoritatea Nationala de Control.r
– Interviu in direct cu ministrul Ionel Blanculescu: „Sunt total dezamagit de pozitia PNL, care a produs deservicii luptei impotriva evaziunii fiscale in perioada 1997-1998”.r
– Situatia de la ARO Campulung nu poate fi rezolvata cu comenzi de la stat” – a declarat premierul Adrian Nastase.r
– Delegatia permanenta a PSD a decis inlocuirea conducerilor in cinci filiale judetene pentru dinamizarea activitatii acestora. (Nu se spune numele celor destituiti! – nota Capital.) Tot ieri s-au stabilit si etapele de acordare a ajutorului pentru agricultori. (Declaratie Adrian Nastase)r
– Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat ca intentioneaza sa aiba o intalnire cu liderul PUR, Dan Voiculescu.r
– Conferinta Nationala anuala a PD din 29 august va stabili strategia partidului privind alegerile din 2004. (Declaratie Liviu Negoita, vicepresedinte PD)r
– Ministrul Marian Sarbu s-a intalnit la Hunedoara cu patronatul si sindicatele de la societatea Siderurgica.r
– Ministrul Miron Mitrea a inceput negocierile cu reprezentantii sindicatelor din transportul feroviar si subteran.r
– Se implinesc 40 de ani de la prima emisiune in limba romana transmisa de Deutche Welle. (Declaratii Ion Iliescu, Adrian Nastase si interviu cu directorul sectiei in limba romana a postului Deutche Welle)