O data ajunsi in tara cu dorinta de a reusi pe plan profesional, absolventii isi cauta un loc de munca la nivelul pregatirii lor si pentru care vor sa fie platiti ca-n Occident. In anii petrecuti la studii ei au invatat sa fie mai selectivi si pretentiosi. Impactul cu realitatea de pe piata de munca romaneasca este violent. Doar putini reusesc sa depaseasca socul reacomodarii cu mediul economic si mentalitatile directorilor din intreprinderile noastre. Acestia sunt cei care se multumesc cu un salariu decent.
In acest moment nimeni nu stie cati studenti pleaca in fiecare an la studii in strainatate si, cu atat mai putin, cati dintre ei se mai intorc in Romania. Singurele surse pentru obtinerea informatiilor sunt cluburile infiintate de cei care au revenit in tara si s-au integrat in munca. Mai bine organizati sunt studentii si absolventii romani plecati cu burse de studii la Central European University Budapesta (CEU). Poate si pentru ca numarul celor admisi acolo este mai mare. Din totalul de 524 de studenti acceptati in anul academic 2001/2002, optzeci sunt romani, ceea ce reprezinta cel mai mare numar de tineri proveniti din aceeasi tara. „Sistemul de invatamant din aceasta institutie este gandit sa stimuleze atat creativitatea cat si spiritul critic, doua abilitati indispensabile unei cariere de succes, pe care sistemul de invatamant romanesc nu le cultiva”, spune Cristina Hanganu, director de comunicare la Connex. Timp de un an de zile, dna Hanganu a fost bursiera la CEU. Dupa revenirea in tara i-au mai trebuit inca sase luni pentru a gasi un post pe masura sperantelor facute in decursul specializarii din Ungaria. „Perioada de studii a fost grea din cauza programei foarte incarcate, dar a meritat.”- ne-a spus Cristina Hanganu. Diploma obtinuta la CEU, pe care scrie Master of Arts in Political Science, nu i-a fost indispensabila insa la angajare si nici ulterior. Ministerul Educatiei si Cercetarii nu recunoaste aceste studii, fapt pentru care absolventii de la CEU nu se pot folosi de actul oficial de studii eliberat. Connex i-a apreciat insa experienta si cunostintele acumulate la Budapesta. „Cred cu tarie ca depinde de fiecare sa faca in asa fel incat o bursa de acest gen sa ii fie de folos”, adauga Cristina Hanganu.
O alta bursiera acceptata la CEU care s-a intors in Romania si care a reusit sa isi gaseasca un loc de munca este Andreea Micu, manager procesare afaceri la Connex. Bursa obtinuta in anul 1995 a cuprins doua stagii de cate un an, primul la University of Essex (Marea Britanie) si al doilea la Central European University, Budapesta. „Din pacate, spune dna Andreea Micu, procentul celor intorsi in tara a fost foarte mic. In cazul nostru, din paisprezece ne-am intors trei, fiecare dintre noi lucrand in cadrul unei companii importante.”
O studenta de la Facultatea de Stiinte Politice de la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative ne impartaseste cateva lucruri despre experienta ei in Statele Unite, ca bursiera. Pentru Raluca Popa, bursa a insemnat mult in momentul in care s-a intors acasa si a reluat studiile de la facultate. Ea a primit de la profesorii de la facultate diferite propuneri de colaborare care s-au materializat cu multa rapiditate. In ceea ce priveste numarul bursierilor care s-au intors in tara, Raluca Popa ne-a spus ca, in ultimii patru ani, zece dintre prietenii ei au plecat cu burse in strainatate (Franta, Spania, Italia, Germania, Elvetia, China). Dintre acestia doar trei s-au intors in tara, desi crede ca sederea lor aici este doar temporara.” Multi prieteni si colegi de facultate de-ai mei sunt plecati cu burse, majoritatea in Franta, si nu s-au mai intors in tara”, adauga Raluca Popa.
Bilantul, chiar si partial, al tinerilor care nu mai revin dupa absolvirea unei forme de invatamant in strainatate nu este incurajator. Ceea ce inseamna ca nici unul dintre programele formulate de stat pentru atragerea lor in tara nu functioneaza.     

Vitrina cArTii

Editura Business Tech International Press a lansat la sfarsitul saptamanii trecute Cartea despre vanzari, de Tom Hopkins. Promovarea ei constituie un eveniment pentru toti cei care si-au facut o profesie din vanzari. Editata in peste un milion de exemplare numai in SUA, Cartea despre vanzari vine sa spulbere si in Romania mentalitatea gresita ca vanzarea poate fi facuta de catre oricine, oricum si oriunde, fara nici o pregatire profesionala. Autorul, unul dintre cei mai mari vanzatori in domeniul afacerilor imobiliare din cati au existat vreodata, a devenit in timp specialistul numarul unu in pregatirea profesionala a celor care vand produse sau servicii. Succesul de care se bucura in mod evident nenumaratele companii care au folosit programele sale de instruire, la fel ca si profesionistii care si-au insusit tehnicile prezentate in aceasta „biblie” a vanzatorului, dovedeste viabilitatea metodelor si instrumentelor de lucru descrise de Tom Hopkins in Cartea despre vanzari. Autorul asigura ca fiecare tehnica prezentata si-a dovedit eficienta pe „campul de lupta” al vanzarilor. El pune la dispozitia celor preocupati de succes toate tehnicile de prospectare, de formulare a intrebarilor, stimulare, reactie, autodisciplinare, dar si de marcare a teritoriului, de implicare fizica si psihica a potentialilor clienti, de planificare si dezvoltare a domeniului vanzarii.
Pentru achizitionare: tel.424.22.06, fax: 424.22.07, e-mail: btipress@xnet.ro.

Cursuri

IRECSON organizeaza cursuri de lunga durata:

11 februarie: Expert fiscal
Durata: 6 saptamani, de luni pana vineri.
Tematica: Fiscalitate internationala, Managementul firmei, Impozitul pe venitul global al persoanelor fizice, Drept financiar si fiscal, Legislatia fiscala a persoanei juridice, Contabilitate.

16 februarie: Relatii publice
Durata: 12 saptamani, curs de
week-end.
Tematica: Planul de campanie, Relatii cu presa, Marketing politic, Relatii publice in cadrul administratiei si multinationalelor, Tehnici de relatii publice, Relatii publice in situatii de criza.

16 februarie: Sales manager
Durata: 17 saptamani, curs de
week-end.
Tematica: Marketing, Strategia de vanzari, Vanzarea ca proces, Tehnici de vanzare, Functiile manageriale, Stiluri de management si leadership, Managementul timpului, Management financiar, Managementul proiectelor, Legislatie.

23 februarie: Asistent manager
Durata: 15 saptamani, curs de
week-end.
Tematica: Management, Customer care, Negociere, Comunicare, Managementul timpului, Legislatie, Finante-contabilitate, Engleza de afaceri.

25 februarie: Evaluator imobiliar
Durata: 6 saptamani, de luni pana vineri.
Tematica: Procesul de evaluare,
Descrierea proprietatilor, Metode de evaluare, Finantare.

25 februarie: Lichidator de intreprinderi
Durata: 6 saptamani, de luni pana vineri.
Tematica: Contabilitatea si fiscalitatea lichidarii, Legislatia lichidarii, Managementul si marketingul lichidarii, Evaluarea in vederea lichidarii, Proiectul lichidarii, Asigurari.

25 februarie: Management financiar
Durata: 6 saptamani, de luni pana vineri.
Tematica: Bazele managementului financiar, Structura capitalului, Pragul de rentabilitate, Necesarul de finantare, Bugetarea activitatii firmei, Intocmirea situatiilor financiare, Piete financiare.
Informatii suplimentare la sediul IRECSON , str. Franceza 66, sector 3, Bucuresti, tel. 313.20.92, 314.18.90,
e-mail: cursuri@irecson.ro