Noul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia asupra singularizării statelor UE din estul Europei, vorbind și despre presiunea pe care Comisia o punea asupra țărilor membre, în cazul nerespectării statului de drept.

”În statele central şi est-europene, mulţi au sentimentul că nu sunt pe deplin acceptaţi”, a declarat von der Leyen, citată de presa internațională, care preia un interviu acordat vineri unui cotidian din Germania.

Von der Leyen a mai afirmat că se va recurge la sancţiuni financiare în cazul statelor membre doar în ”absolut ultimă instanţă”:

”Cu toţii trebuie să învăţăm că deşi un stat de drept consolidat este scopul nostru, nimeni nu este perfect”, a adăugat noul şef al executivului european.

Von der Leyen a sugerat, de asemenea, că va oferi Italiei concesii atunci când vine vorba de bugetul său foarte îndatorat. Regulile bugetare ale UE au la bază motive întemeiate, ”dar există şi multă flexibilitate” care poate fi folosită mai bine pentru a permite investiţii care să stimuleze creşterea economică, a spus ea.

Fostul ministru german al apărării a fost ales la limită şef al executivului UE la începutul acestei săptămâni de către Parlamentul European şi va preluat funcţia de la Jean-Claude Juncker pe 1 noiembrie.