Controversele legate de starea pădurilor din România se amplifică. Astfel, PSD a depus marți la Senat un proiect de lege prin care se stipulează interzicerea exportului de masă lemnoasă.

Întâmplător sau nu, ministrul Mediului, Costel Alexe, a ținut în aceeași zi o conferință de presă în care a afirmat că în 2020 România nu a exportat bușteni către nicio țară, indiferent că este vorba de Uniunea Europeană sau nu.

”Resursa vitală pentru sănătatea românilor”

Senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat pe Facebook inițiativa legislativă privind intezicerea exportului de masă lemnoasă.

”În timp ce alții fac jocuri de imagine, noi acționăm concret pentru apărarea pădurilor României.

Resursa regenerabilă a pădurilor este vitală pentru sănătatea românilor. Valorificarea rațională și legală a lemnului poate deveni o sursă importantă de plusvaloare în economia românească.

”Obiectul infracțiunii se confiscă”

Am înregistrat la Senat, în numele grupului PSD, o propunere legislativă care stipulează, între altele:

“Se interzice scoaterea din țară a produselor din masă lemnoasă constând în: buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc, în scop comercial, până la 31 decembrie 2030.”

“Încălcarea interdicțiilor (…) constituie infracțiunea de contrabandă și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepsește.”

“Bunurile care fac obiectul infracțiunii (…) se confiscă.””, a scris inițiatorul proiectului legsilativ.

În context, trebuie precizat că un val de filmări și de acuze au inundat rețelele sociale, Guvernul fiind arătat cu degetul că nu face nimic pentru a opri exploatarea masivă a pădurilor, care se petrece chiar în timpul stării de urgență declarată de președintele Klaus Iohannis.