Cel mai mare jucător de pe piaţa imobiliară românească nu este vreun fond de investiţii, ci Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat. Instituţia se pregăteşte să dea o lovitură pe măsură scoţând la vânzare câteva dintre cele mai importante imobile din patrimoniu.

RA-APPS s-a decis să vândă hotelul Triumf, de pe Şoseaua Kiseleff, şi Clubul Floreasca, din cartierul Primăverii. Adrian Dumitru, directorul general al RA-APPS, motivează decizia: „Au fost scoase la vânzare pentru că nu aveau profit, iar pierderile erau destul de mari. Mai mult decât atât, avem foarte multe solicitări din partea celor care vor să le cumpere“. Cele două entităţi au înregistrat pierderi totale de 300 de mii de euro în anul 2005, la o cifră de afaceri cumulată de 1,18 milioane euro. Dar adevărata miză este reprezentată de cele două terenuri de 15.000 de metri pătraţi, respectiv 16.000 de metri pătraţi.

Înainte de procedura licitaţiei, imobilele vor fi evaluate, dar până în prezent nu se cunosc intenţiile Regiei vizavi de alegerea evaluatorului. Analiştii imobiliari sunt de părere că, în mod normal, un hotel se vinde în funcţie de rezultatele financiare. „În cazul în care rezultatele financiare sunt proaste, trebuie aplicată metoda reziduală, adică se ia în considerare fie demolarea clădirii, caz în care terenul liber ar putea fi vândut la peste 3.000 de euro pe metrul pătrat, fie renovarea ei“, spune Bogdan Sergentu, director departamentul de evaluări al agenţiei imobiliare DTZ Echinox.

La licitaţia care va avea loc până la finele acestui an, aşa cum declară şeful Regiei, alături de hotelul Triumf şi Clubul Floreasca, vor ieşi la vânzare prin licitaţie cu strigare alte patru active aflate în proprietatea statului: un spaţiu comercial de 75 de metri pătraţi din Suceava, cabana Rânca din staţiunea Rânca, din Gorj, minihotelul Covasna din oraşul cu acelaşi nume şi complexul agroindustrial Apahida, din apropierea oraşului Cluj. Acesta din urmă poate fi atractiv pentru eventualii cumpărători şi datorită terenului de 4,2 hectare de care dispune.
În rândul societăţilor scoase la vânzare, se află şi complexul Apahida. Până la această dată, compania a avut pierderi de 176.948 de lei, cauzate de faptul că, în luna martie, halele în care se preparau 150 de tone de carne pe an s-a închis, deoarece dotările nu mai corespundeau normelor sanitar-veterinare.

Unele imobile ale Regiei aduc profituri mari

Deşi este foarte rezervat în a dezvălui care vor fi următoarele clădiri  scoase la vânzare, directorul RA-APPS spune că „în maximum trei luni“, Casa Presei Libere, va ieşi din portofoliul Regiei. Nu înseamnă că una din cele mai mari clădiri din Bucureşti va fi vândută la licitaţie şi că cineva o va achiziţiona integral. „Chiriaşii imobilului au drept de preempţiune, deci ei vor avea prima opţiune de cumpărare“, explică Dumitru. Printre cei care au spaţii închiriate în fosta Casa Scânteii, se numără cotidienele Adevărul, Jurnalul Naţional şi România Liberă, televiziunea Realitatea TV, dar şi edituri precum Humanitas sau Paralela 45.

 RA-APPS mai are în portofoliu şi alte proprietăţi, printre care şi Palatul Victoria (sediul Guvernului), Casa Presei, Palatul Snagov, Palatul Ştirbei sau Sala Palatului din Bucureşti. În plus, Regia deţine mii de hectare de teren în diferite zone ale ţării. O parte din aceste proprietăţi nu pot fi vândute, cum ar fi Palatul Victoria, iar altele sunt în curs de retrocedare – Palatul Foişor din Sinaia. „Avem proprietăţi atât de rentabile, încât nu are niciun rost să le vindem. Printre acestea se numără hotelul Mara din Sinaia“, afirmă Dumitru.

Conform datelor publicate în Monitorul Oficial, patrimoniul Regiei Autonome este de 8.499 miliarde lei. Această sumă, echivalentul a 242 milioane de euro, este valoarea de inventar, pentru că, în realitate, întregul patrimoniu RA-APPS este cu mult mai valoros. În 2005, Regia a avut venituri de circa 87 de milioane de euro şi un profit net de 12,9 milioane de euro.

 Regia deţine în Bucureşti 685 de imobile (vile şi apartamente), majoritatea în zone centrale şi ultracentrale. Doar terenul pe care sunt amplasate acestea acoperă circa 171 de hectare, adică aproximativ suprafaţa parcului Herăstrău. Conform unui studiu realizat de agenţia imobiliară CB Richard Ellis, preţul mediu al unui teren situat într-o zonă centrală şi ultracentrală variază  între 800 şi 3.000 de euro pe metru pătrat.
Mai mult decât atât, în patrimoniul RA-APPS mai există 573,2 de hectare de teren, în zone periferice ale Capitalei, dar care sunt foarte valoroase pentru dezvoltatorii imobiliari interesaţi. Acelaşi studiu arată că terenurile amplasate în zone rezidenţiale din jurul Bucureştiului, precum Pipera – Tunari, Otopeni şi Măgurele – au preţuri cuprinse între 100 şi 250 de euro pe metru pătrat. 

Hotel Triumf

Hotelul Triumf are pierderi de peste un milion de lei în primele zece luni. Clasificat la două stele, Triumf a avut, în perioada menţionată, un grad de ocupare de 22%.

Pentru ca un hotel să fie rentabil, are nevoie ca cel puţin jumătate din capacitate să fie ocupată pe parcursul anului. Aşa se explică pierderile pe care hotelul le-a înregistrat până la sfârşitul lunii noiembrie.

Club Floreasca

Clubul Floreasca este situat pe un teren de 16.000 de metri pătraţi din cartierul bucureştean Primăverii, cu vedere către lacul Floreasca.

La o cifră de afaceri de circa 1,9 milioane de lei, Clubul a avut anul trecut pierderi de peste 250 de mii de lei. În acest an, pierderile s-au ridicat la aproape 155 de mii de lei în primele zece luni.

Casa Presei Libere

Cea mai mare clădire de birouri din România, Casa Presei Libere,  construită între anii 1952 şi 1957, după un proiect care a avut la bază clădirea Universităţii Lomonosov din Moscova. Imobilul are o lungime de 280 de metri şi o lăţime de 260 de metri, iar înălţimea lui depăşeşte 96 de metri.

Cu o suprafaţă Închiriabilă de peste 80 de mii de metri pătraţi, Casa Presei Libere este de peste două ori mai spaţioasă decât orice clădire de birouri care există în prezent pe piaţa românească.

Clădirea se află în proprietatea privată a statului şi este administrată de sucursala bucureşteană a RA-APPS