"Am urmărit manifestaţiile cetăţenilor iranieni din cursul ultimelor zile. Am fost în contact cu autorităţile iraniene şi sperăm că dreptul la demonstraţie paşnică şi cel privind libertatea de exprimare vor fi garantate, după declaraţiile publice ale preşedintelui Rohani", a declarat o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un comunicat.

"Vom continua să urmărim evoluţiile", a adăugat aceasta.

În total 13 persoane, dintre care zece manifestanţi, şi-au pierdut viaţa în violenţele din cursul acestor proteste, izbucnite joi la Mashhad (nord-est), al doilea oraş iranian, şi care s-au răspândit rapid de-a lungul ţării.

Sute de persoane au fost arestate de la începutul tulburărilor, dintre care unele au fost apoi eliberate.

Preşedintele Rohani a recunoscut că Iranul trebuie să ofere "un spaţiu" pentru ca populaţia să-şi poată exprima "îngrijorările cotidiene", dar a condamnat violenţele şi distrugerea bunurilor publice.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a afirmat luni că "timpul schimbării" a venit în Iran.

Guvernul său denunţă în mod regulat acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 pentru a garanta utilizarea paşnică a programului atomic iranian.

UE susţine cu tărie acest acord istoric care permite, în opinia sa, evitarea unei curse a înarmărilor în Orientul Mijlociu.