Spaniolii aflaţi în izolare la domiciliu au ieşit miercuri pe balcoane şi au bătut în oale şi tigăi pentru a cere ca fostul rege Juan Carlos să doneze milioanele de euro pe care le-ar fi primit de la Arabia Saudită sistemului de sănătate din Spania, care depune în prezent mari eforturi pentru combaterea coronavirusului, relatează Reuters.

Persoane din centrul Madridului, mobilizate printr-un apel pe reţelele de socializare, au ieşit pe balcoane şi pe terasele de pe acoperişurile clădirilor pentru a face zgomot cu oalele şi tigăile din bucătărie.

Spaniolii sunt consemnaţi în locuinţă începând de duminică, fiindu-le interzisă orice ieşire care nu este esenţială, în încercarea autorităţilor de a opri răspândirea coronavirusului în ţară, a doua cea mai lovită din Europa de pandemie, după Italia.

Şi Regele Felipe al VI-lea a luat o decizie radicală cu privire la tatăl său

Regele Felipe al VI-lea a anunţat duminică faptul că renunţă la moştenirea de la tatăl său, fostul rege Juan Carlos, şi că i-a retras fostului monarh alocaţia oferită de palatul regal, care potrivit presei era de peste 194.000 de euro.

Un ziar elveţian a relatat că în perioada cât a fost rege, Juan Carlos a acceptat 100 de milioane de dolari de la Arabia Saudită. Juan Carlos, care a abdicat în 2014 după aproape 40 de ani pe tron, nu a comentat informaţiile.

Familia regală a transmis într-un comunicat că Juan Carlos nu i-a spus fiului său despre banii primiţi de la Arabia Saudită.

Spaniolii au mai ieşit în balcoane şi pentru a-şi exprima solidaritatea cu angajaţii din sănătate în timpul izolării, care implică unele dintre cele mai dure restricţii de mişcare din Europa, scrie Agerpres.