Reacţia autorităţilor statului în urma publicării unui articol de către capital.ro privind acordarea de împrumuturi tip amanet cu gaj pe locuinţă a fost surprinzător de rapidă, „ultima pe listă” fiind Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor care a amendat respectiva casă de amanet cu 5.000 de lei.

Prima instituţie care s-a sesizat în legătură cu această practică inedită a fost Banca Naţională, care a atras atenţia, în urmă cu o săptămână, că astfel de practici nu sunt în conformitate cu legislaţia în vigoare. După reacţia BNR a urmat şi aceea a Protecţiei Consumatorului, ambele instituţii sesizându-se în urma articolului „Casele de amanet intră şi-n afaceri imobiliare” publicat luna trecută de către capital.ro, în care era prezentată oferta unei case de amanet din Bucureşti care acorda un fel de împrumut ipotecar în sensul că dacă îţi amanetai casa primeai aproximativ 30% din valoarea ei.

La bani mărunţi!

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat o casă de amanet din Bucureşti care oferea consumatorilor posibilitatea de a încheia contracte de împrumut cu garanţii imobiliare. Casa de amanet promova acest tip de împrumuturi prin informaţiile publicate pe site-ul propriu şi prin publicitatea efectuată la punctul de lucru. Astfel, s-a dispus încetarea imediată a practicii comerciale incorecte prin eliminarea oricăror informaţii privind astfel de împrumuturi, garantate cu imobile, aplicându-se totodată amenda contravenţională în valoare de 5.000 lei”, se spune într-un comunicat al ANPC  primit la redacţie.

Pornind de la acest caz, semnalat de către capital.ro, ANPC a decis să declanşeze o acţiune mai amplă de verificare a tuturor situaţiilor similare celei descrise.

„Atenţionez casele de amanet care acordă împrumuturi garantate cu imobile că operează în afara cadrului legal. Vom efectua periodic controale pe această tema şi vom sancţiona fiecare caz descoperit”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

DETALII:
Citiţi şi Casele de amanet intră şi-n afaceri imobiliare.
Citiţi şi BNR se sesizează după articolul din capital.ro: casele nu se pot amaneta!
Citiţi şi ANPC s-a autosesizat după un articol capital.ro.