Pachetul de măsuri din planul anticriză al social-democraţilor vor fi analizate de o comisie formată din membrii coaliţiei guvernamentale, ce va fi condusă de miniştrii Constantin Niţă (PSD) şi Adriean Videanu (PDL), potrivit vicepremerului Dan Nica.

Propunerile anticriză pe care le-au făcut reprezentanţii PSD urmează să fie analizate fiecare în parte, să se facă evaluările necesare şi să fie recomandate datele la care să intre în vigoare, pentru ca deciziile să se ia cât mai repede, susţine vicepremierul Dan Nica.

După spusele lui Nica, unele dintre aceste măsuri anticriză ar putea fi aplicate chiar din luna august, cum ar fi cele care au un impact minim pe venituri şi un impact mare pe partea de creştere a cifrei de afaceri şi a modului în care firmele îşi pot desfăşura activitatea.

Sprijin pentru mediul de afaceri

„Am decis ca în cadrul comisiei pe care noi o avem împreună cu PDL să analizăm acele măsuri care trebuiesc adoptate şi să fie introduse în Codul fiscal, astfel încât în al doilea semestru al acestui an şi primul semestru al anului viitor să avem măsuri care să aducă un sprijin mediului de afaceri, firmelor româneşti, pentru că este nevoie de un sprijin în acest moment, consistent din partea Guvernului”, a arătat Dan Nica.

Primele evaluări ale Ministerului de Finanţe vor fi făcute publice în săptămâna care urmează, când, susţine vicepremierul, va exista o viziune foarte clară asupra implicaţiilor pe care le are aceast pachet de măsuri, fie că este vorba despre neimpozitarea profitului reinvestit, fie că este vorba despre impozitul minim. „Atunci vom putea vedea care sunt implicaţiile financiare, pentru a putea vedea de unde am putea compensa o anumită scădere a veniturilor care este necesară”, a spus Nica.

„De 6 luni Guvernul este în urma crizei”

Încă de ieri, social-democraţii susţineau că aşteaptă să primească, în sedinţa de azi a coaliţiei, un răspuns oficial la planul lor anticriză. Linderul PSD, Viorel Hrebenciuc, spunea ieri că de şase luni Guvernul este în urma crizei, riscându-se un derapaj economic şi social dacă nu se iau măsuri immediate.

Dan Nica a dat ca exemplu toate ţările europene, care, în ultima perioadă, au adoptat măsuri de relaxare şi măsuri de sprijin, pentru că amplitudinea şi amploarea crizei este mai mare decât a fost previzionată la la începutul anului.Potrivit acestuia, măsurile anticriză propuse de PSD vor fi discutate şi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, care va veni la sfârşitul lunii.

SURSA: Mediafax