„Participarea elevilor/studenţilor la concursurile şcolare şi extraşcolare reprezintă unul dintre dezideratele sistemului educaţional, însă, pentru a-i motiva, e nevoie de multiple mecanisme eficiente, care să faciliteze parcursul tinerilor, un rol esenţial în formarea şi desăvârşirea elevului avându-l şi cadrele didactice coordonatoare. În momentul de faţă, articolului 110, alin. (4), lit. a), din Legea 227/2015, prevede un plafon stabilit la 600 lei, peste care toate premiile obţinute de contribuabili sunt impozabile. În forma actuală, acest articol are efecte şi asupra premiilor obţinute de elevi şi studenţi în cadrul competiţiilor şcolare şi extraşcolare, fie că vorbim despre olimpiade şi/sau concursuri educaţionale”, arată reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României în expunerea de motive a proiectului de lege.

Atât elevii, cât și cadrele didactice, au nevoie de o motivație în plus

Potrivit lui Nicolae-Miroslav Perețchi, este necesară actualizarea „prevederilor articolului 110, alin. (4), atât prin diferenţierea prevederilor legate de alte premii obţinute la concursurile şcolare/extraşcolare de celelalte premii, cât şi prin majorarea plafonului neimpozabil pentru premiile obţinute de elevi, studenţi şi cadrele didactice coordonatoare, ca urmare a participării lor la competiţii şcolare/extraşcolare, de la 600 lei la 1200 lei”.

„Consider că această modificare va facilita creşterea valorii premiilor oferite de organizatorii concursurilor şcolare şi extraşcolare şi ar reprezenta, în acelaşi timp, o motivare suplimentară pentru elevi, studenţi şi cadrele didactice coordonatoare”, a adăugat acesta în expunerea de motive.

Iniţiativa legislativă este depusă la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Proiectul de lege poate fi văzut aici.

Părinții vor fi anunțați despre absențele nemotivate ale elevilor

Vă reamintim că Poliția Locală se implică activ într-o campanie care are ca scop descurajarea absențelor nemotivate în rândul elevilor. Astfel, părinții celor care obișnuiesc să chiulească de la școală riscă să fie sancționați într-un mare oraș din țară.

Momentan, o astfel de decizie va fi aplicată doar în Iași. După ce vacanța de Paște se încheie, iar elevii revin în bănci, aceștia vor fi nevoiți să se gândească de două ori înainte de alege să chiulească. 50 de membri din cadrul Poliției Locale vor fi implicați în acest proces.

Conform observatornews.ro, părintele va fi anunțat în primă fază în scris despre numărul de absențe nemotivate ale elevului. Acest lucru se va întâmpla de două ori. Dacă nu sunt luate măsuri, apoi se merge mai departe.

Conducerea școlii este anunțată de diriginte, iar mai apoi, acesta are rolul de a alerta Poliția Locală. Ulterior, polițiștii îi vor căuta pe părinții elevilor, iar aceștia riscă să fie amendați cu o sumă de până la 1.000 de lei, arată sursa citată.