Analiza a luat în considerare proprietăţile cu o suprafaţă închiriabilă de peste 5.000 mp, puse pe piaţă pe parcursul anului trecut la nivel naţional, construite atât în scop speculativ (destinate închirierii), cât şi pentru uz propriu.

Cea mai mare pondere în valoarea totală estimată o au clădirile de birouri. Anul trecut au fost livrate la nivel naţional peste 258.700 mp de sedii de firme cu o valoare estimată de 465 mil. euro. Doar în Bucureşti au fost livrate clădiri de birouri în suprafaţă de 160.300 mp, cu o valoare de 311 milioane euro, în timp ce în restul ţării suprafaţa nou finalizată (98.500 mp) are o valoare estimată de aproximativ 150 milioane euro.

Valoarea proprietăţilor comerciale livrate anul trecut în Romania este estimată la peste 328 milioane euro, corespunzând unui stoc nou de 264.000 mp. Dacă deschiderile de centre comerciale au reprezentat doar 66.700 mp, cu o valoare estimată de 115 milioane euro, livrările de unităţi de tip big-box/parcuri de retail au urcat la 197.500 mp, cu o valoare estimată de peste 212 milioane euro.

Cea mai semnificativă evoluţie a fost consemnată în segmentul industrial/logistic unde volumul record de livrari de la nivel naţional, însumand peste 550.000 mp (hale speculative şi pentru uz propriu),  are o valoare estimată de 290 milioane euro. Proprietăţile industriale livrate în zona Capitalei au avut cea mai mare pondere din total, cu o valoare estimată de peste 200 milioane euro.

Proprietăţile livrate anul trecut în Bucureşti au o valoare estimată de peste 582 milioane euro, reprezentând 54% din valoarea proprietăţilor finalizate anul trecut la nivel naţional. Capitala continuă să domine autoritar piaţa imobiliară din România, concentrând cele mai ridicate volume de livrări anuale, în condiţiile în care aici se înregistrează cele mai mici niveluri ale randamentelor (yield-uri).

Capitala este urmată în clasament de Cluj-Napoca, unde proprietăţile livrate în 2017 au o valoare estimată la 115 milioane euro, şi de Timişoara, cu 105 milioane euro.

 „Estimăm că valoarea proprietăţilor comerciale, de birouri şi industriale care urmează să fie livrate în 2018 va depăşi 1,5 miliarde euro la nivel naţional”, apreciază Cristian Negrea, directorul departamentului de evaluări al Activ Property Services. Creşterea vine atât din creşterea volumelor livrărilor pe toate segmentele pieţei imobiliar, cât şi din creşterea valorii pe metru pătrat, ca urmare a tendinţei de scădere a randamentelor investiţionale.