PNL răspunde îngrijorărilor părinților

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a precizat că proiectul de lege al partidului vine în urma discuțiilor cu părinții. Aceștia și-au exprimat în număr mare îngrijorarea cu privire la supraexpunerea la internet a copiilor. Totodată, proiectul vizează și conţinutul din mediul online. Acesta este uneori total nepotrivit vârstei copiilor.

În acest fel, copiii sunt, în mediul online, la doar un pas distanță de mesaje periculoase din multe puncte de vedere. În acest context, Nicoleta Pauliuc alături de Organizaţia Femeilor Liberale a plasat în dezbatere publică această inițiativă legislativă.

Prin acest proiect de lege se dorește instituirea controlului parental asupra accesului copiilor pe rețelele de socializare. Se dorește reglementarea lui până la vârsta de 16 ani. Senatoarea susține că această măsură va contribui la sănătatea fizică și emoțională a viitoarelor generații.

„Concret, propunerea pe care o lansăm şi astăzi în dezbatere publică constă în promovarea unei legi care vorbeşte despre control parental pentru accesul copiilor noştri până la vârsta de 16 ani, pe reţelele de social media.

Ne interesează viitorul copiilor noştri, ne interesează să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional, iar prin acest proiect de lege, credem noi că dăm suficiente instrumente părinţilor să poată să îi protejeze pe copii”, a arătat Pauliuc.

Parinti
SURSA FOTO: Dreamstime

Nicoleta Pauliuc compară mediul online cu un „sat fără câini”

Senatoarea susține că, deși avem reglementări pentru protejarea copiilor în numeroase alte cazuri (cumpăratul de țigări, alcool și reviste destinate adulților), ele nu există și pentru mediul online. Pauliuc vrea să creeze un mediu mai sigur pentru copiii în online.

„Din păcate, mediul online este un sat fără câini. Copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol. Sunt mesaje care vorbesc despre bulling, mesaje trimise de prădători sexuali”, potrivit senatoarei Pauliuc.

Reprezentanta PNL a explicat că prin acest proiect se dorește protejarea copiilor de dependența de ecrane. Aceasta, potrivit unor studii, ar afecta dezvoltarea creierelor copiilor și adolescenților.

„Ce ne dorim ca prin acest proiect de lege ca, împreună cu părinţii, împreună cu românii care îşi doresc, aşa cum am spus, copiii lor să crească sănătoşi, un proiect de lege care să asigure un mediu online şi un spaţiu sigur pentru copii, să îi protejăm pe copii de noua boală a secolului, dependenţa de ecrane, care, potrivit studiilor, afectează creierele copiilor noştri, să implementăm o legislaţie cadru europeană şi să oprim anumite fapte ilegale, precum organizarea traficului de droguri prin intermediul internetului şi racolarea de clienţi din rândul tinerilor”, a mai precizat senatoarea PNL.

Nicoleta Pauliuc spune și că va lansa o campanie pentru colectarea de semnături, cu scopul de a îmbunătăți proiectul de lege. Ea a menționat că până în acest moment au fost strânse peste 10.200 de semnături pentru susținerea acestui proiect de lege.