"Pe ordinea de zi avem un proiect de lege care a rezultat în urma discuţiilor pe care le-am avut cu investitorii români şi străini, anume o adaptare a şcolii la cerinţele pieţei muncii din România. Noi am înţeles această solicitare, de aceea venim cu acest proiect prin care decontăm salariul minim pe economie pentru firmele care încadrează ucenici şi stagiari", a declarat premierul Sorin Grindeanu, la începutul şedinţei de Guvern. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dat mai multe detalii despre acest proiect de lege. 

"Un angajator, dacă acceptă să formeze la locul de muncă un ucenic, va primi pe toată perioada acestei calificări suma de 250 euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestui ucenic. La sfârşitul acestei calificări, el se va alege şi cu un certificat de ucenicie, ceea ce presupune că poate să se angajeze oricând, fiind deja format profesional. Acelaşi lucru se întâmplă şi pentru tinerii absolvenţi de studii superioare, pentru că şi în cazul lor vorbim despre un certificat de stagiu. La fel, angajatorul primeşte pentru ei suma de 300 de euro lunar, cu condiţia să accepte să-i formeze şi, la sfârşitul acestui ciclu de formare, să le elibereze certificatul de stagiu. Urmărim să reducem cât mai mult şomajul şi să avem personal calificat la locul de muncă, acesta putând oricând să se angajeze în altă parte dacă la sfârşitul acestei perioade, după ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul doreşte să nu-l mai ţină pe locul de muncă", a spus Vasilescu. 

Ea a precizat că sumele nu provin de la bugetul de stat decât la început, pentru că apoi sunt decontate din fonduri europene, pe Programul Operaţional Capital Uman. 

AGERPRES