91-11172-1.jpgPentru că titlurile Transelectrica incluse de noi în portofoliu în urmă cu mult timp (cea mai mare parte rezultând din subscrierea la oferta publică iniţială) au avut în această perioadă o scădere a preţului de piaţă comparabilă cu cea a titlurilor Transgaz, am ales să lichidizăm acest plasament şi să trecem pe un plasament în acţiuni TGN.

Decizia are la bază criterii de analiză fundamentală: deşi preţul celor două acţiuni a scăzut la fel de mult în cursul anului 2008, indicatorii financiari ai Transgaz prezintă valori mai atractive. Din punctul de vedere al riscului indus asupra portofoliului, nimic nu s-a schimbat, pentru că plasamentul rămâne pe sectorul utilităţilor. Doar că am considerat util să ne reorientăm către un alt emitent. Având deţinerea mai indelungată de un an la TEL, am beneficiat şi de faptul că la vânzare a existat totuşi un profit, iar el a fost impozitat doar cu 1%. Acţiunile Transgaz au fost cumpărate la un preţ cu numai 20% peste cel de ofertă (la nivelul preţului de închidere de miercuri, aşa cum procedăm de obicei), ceea ce considerăm că a reprezentat o oportunitate pe termen lung.

În ultima săptămână, bursa şi-a continuat tendinţa de scădere, dar miercuri şi joi a oferit primele semnale (firave încă, ce-i drept) de stabilizare.

sursa: www.ktd.ro