În perioada ianuarie-martie 2014, profitul net a scăzut la 1,73 miliarde de dolari, de la 2,58 miliarde de dolari în primul trimestru din 2013. Vânzările companiei au urcat în primele trei luni cu 5,7%, la 35,7 miliarde de dolari, de la 33,77 miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie 2013.

Analiştii se aşteptau ca producătorul rus de petrol să raporteze un profit de 2,15 miliarde de dolari.

În timp ce Lukoil se concentrează pe majorarea producţiei, a acceptat în aprilie să-şi vândă participaţia deţinută la Caspian Investment Resources Ltd, care operează în Kazahstan, companiei China Petroleum & Chemical Corp, pentru 1,2 miliarde de dolari. În urma tranzacţiei, Lukoil a înregistrat pierderi de 358 milioane de dolari. De asemenea, compania a raportat costuri de 162 milioane de dolari legate de deprecierea valorii proiectelor de explorare din Africa.

Joi, la bursa de la Moscova, acţiunile Lukoil au urcat cu 1,1%, la 1.966 ruble.

Producţia de ţiţei s-a majorat cu 1,8%, la 1,885 milioane de barili pe zi în primul trimestru din 2014, de la 1,85 milioane de barili pe zi în perioada similară din 2013. Producţia de gaze naturale pentru vânzare a scăzut cu 4,4%, la 5,03 miliarde metri cubi.

Gigantul petrolier francez Total şi grupul energetic rus Lukoil au anunţat săptămâna trecută înfiinţarea unei societăţi mixte care va explora din 2015 zăcământul de şisturi bituminoase Bazhenov (Rusia), după efectuarea unor studii seismice în acest an.

Departamentul Energiei din SUA estimează că posibilele resurse de şisturi bituminoase ale Rusiei se ridică la 75 miliarde de barili, depăşindu-le cu mult pe cele deţinute de Statele Unite (peste 58 miliarde de barili), în prezent liderul mondial în producţia de şisturi bituminoase.

Analiştii de la Merrill Lynch susţin că zăcământul de la Bazhenov ar putea pompa 500.000 de barili pe zi – aproximativ 5% din producţia curentă a Rusiei – şi ar putea aduce guvernului şapte miliarde de dolari în venituri fiscale anuale.

Cele mai multe dintre marile companii petroliere din Rusia – cum ar fi Lukoil, Rosneft şi Gazprom Neft – deţin terenuri pe Bazhenov şi au lansat proiecte pentru a începe exploatarea resurselor acestui zăcământ.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. (Sursa: Agerpres)