Grupul de petrol si gaze a inregistrat in primul trimestru venituri de 2,57 miliarde de lei si un profit operational de 394 de milioane de lei, in scadere cu 12% respectiv 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza un comunicat Petrom. Investitiile grupului s-din primul trimestru au crescut cu 24% fata de anul precedent, la 551 de milioane de lei.

Divizia Explorare si Productie a inregistrat in primul trimestru o scadere a productiei de 6% si un profit de 630 de milioane de lei, in scadere cu 52% fata de primul trimestru din 2006. Divizia de Rafinare si Marketing a procesat 1.688 de tone de titei, cu 4% mai putin decat in primul trimestru din 2006. Vanzarile din marketing au scazut cu 18% la 1.115 tone. Vanzarile de gaze ale Petrom au crescut cu 4% la 1,6 miliarde de lei iar profitul diviziei a fost de 58 de milioane de lei.

 

In anul 2007, companiei va continua sa isi concentreze atentia asupra implementarii pogramului de modernizare, una dintre etapele aceastui program fiind  implementarea completa a sistemului IT SAP. Totodata, Petrom isi va continua eforturile de stabilizare a productiei si reducere a costurilor de productie. Divizia Explorare si Productie ar putea cunoaste o crestere a operatiunilor de foraj de explorare si evaluare la 44 de sonde. In cadrul diviziei de Rafinare, accentul va fi pus pe imbunatatirea mix-ului de produse la Petrobrazi, cresterea capacitatii de productie la 6 milioane tone si reducerea in continuare a consumului de energie.

 

Petrom intentioneaza ca, in a doua jumatate a anului 2007, toate benzinariile Petrom sa functioneze in sistem Full Agency. Grupul a deschis 16 benzinarii noi in primul trimestru si are in constructie alte 32. Anul acesta, Petrom va continua sa inchida statiile de distributie neprofitabile si anticipeaza ca acest proces va fi finalizat catre sfarsitul anului 2007.

 

Sursa: Capital 16 Mai 2007