Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca, trage un semnal de alarmă în acest context. Într-un interviu acordat recent acesta a precizat că în România poate să apară oricând o nouă variantă a coronavirusului, având în vedere faptul că transmiterea virusului în comunitate este extrem de mare, informează Ştirile ProTV.

În ceea ce privește o posibilă nouă variantă, Radu Ţincu susţine că aceasta ar putea o contagiozitate mai ridicată.

„Ceea ce știm de când se tot schimbă variantele virale este că fiecare variantă nou-apărută a fost o variantă mai transmisibilă, cu contagiozitate mult mai ridicată”, spune medicul.

Totodată, medicul a subliniat faptul că în prezent, în România există o rată de pozitivitate a testelor de 20-25 %, lucru care demonstrează că transmiterea virusului în comunitate este una extrem de intensă și în urma acestei multitudini de multiplicări ale virusului poate să apară o variantă virală.

Unde apar variantele noi de COVID 

Radu Țincu menționează că variantele virale au apărut în zone în care nu au putut fi controlate, el dând exemplu India. Acesta a mai precizează că având în vedere viteza de transmitere a virusului în interiorul țării nu este exclus ca în curând să apară și varianta românească de COVID.

„Întotdeauna variantele acestea virale au apărut unde nu a fost controlată transmiterea virusului. Varianta indiană a apărut atunci când erau peste 300-400.000 de cazuri pe zi. În România, la o asemenea viteză de transmitere a virusului, oricând poate să apară o nouă variantă virală”, mai spune Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca.

De menționat este faptul că riscul ca România să dezvolte această tulpină a mai fost confirmat și de alți medici din România. Aceștia menționau că situația devine îngrijorătoare, în special din cauza numărului scăzut de persoane care se vaccinează.

La rândul său, medicul Gindrovel Dumitra a declarat și el că este îngrijorat de o posibilă tulpină, iar acest lucru ar putea fi cea mai mare tragedie de până acum.

„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond și s-o luăm de la capăt. (…) Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toții consecințele lipsei de decizie”, anunţă medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Amintim faptul că, potrivit datelor OMS, în ritmul actual de vaccinare, România va avea 70% acoperire vaccinală peste doi ani și jumătate.