Semnal de alarmă în România! Pandemia ne va îngenunchea în luna octombrie.

Predicţia cruntă îi aparţine medicului Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Adriana Pistol: Nu poţi să controlezi evoluţia unei epidemii, indiferent de ce natură ar fi aceasta

Ea a avertizat că, la sfârşitul lunii octombrie, numărul cazurilor noi de coronavirus va depăşi 15.000 zilnic, dacă oamenii nu se vor vaccina şi nu vor respecta măsurile de protecţie.

Adriana Pistol a explicat cauzele dublării numărului de infectări din ultimele şapte zile: acoperirea vaccinală insuficientă şi nerespectarea măsurilor de protecţie.

“Cu doar 30 % acoperire vaccinală în populaţia generală din punct de vedere epidemiologic, nu poţi să controlezi evoluţia unei epidemii, indiferent de ce natură ar fi aceasta. (…)

Al doilea motiv este că avem deja o transmitere comunitară extinsă, la nivelul întregii ţări, o nouă tulpină de virus, tulpina Delta care are o rata de transmisibilitate mult mai crescută faţă de tulpinile cu care ne-am confruntat în valurile anterioare.

Al treilea motiv este nerespectarea în totalitate, acolo unde ar fi fost nevoie, a măsurilor de distanţare fizică, a portului măştii şi a celorlalte măsuri de igienă”, a declarat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, potrivit Agerpres.

“Întreaga comunitate trebuie să-şi aducă aportul la rezolvarea acestei situaţii”

Adriana Pistol face apel la întreaga societate să contribuie la stoparea pandemiei, atrăgând atenţia că instituţiile singure nu pot rezolva situaţia.

„Atragem atenţia tuturor că este momentul în care să apelăm la ceea ce putem face fiecare dintre noi, că nu doar aparatul instituţional poate să rezolve o astfel de situaţie, ci întreaga comunitate trebuie să-şi aducă aportul la rezolvarea acestei situaţii prin o atitudine voluntară, individuală de a limita mobilitatea şi contactul în spaţii aglomerate cu foarte multe persoane şi nu în ultimul rând vaccinarea. (…)

Din calculele făcute de noi, dacă această participare a tuturor la managementul acestei situaţii nu se va petrece, undeva la sfârşitul lunii octombrie vom depăşi 15.000 de cazuri pe zi. Ceea ce nu am avut în valurile anterioare (…) pentru că vorbim de o tulpină virală, cu o rată mai mare de transmisibilitate. (…)

Dacă, din punct de vedere voluntar, fiecare dintre noi decidem să ne protejăm (…) sperăm că previziunea pe care am făcut-o să nu o vedem îndeplinită”, a mai precizat şefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Sursă foto: Dreamstime