Aproximativ 80.000 de mineri, reprezentând 16% din forţa de muncă a ţării care lucrează în sectorul minier extrem de important pentru economia Africii de Sud, sunt în prezent în greve ilegale care au implicaţii economice şi politice importante pentru ţară, potrivit Agerpres.

"Aproximativ 12.000 de angajaţi aflaţi în grevă au ales să nu participe la negocieri şi au fost concediaţi, se arată într-o declaraţie a Amplats, care produce 75% din necesarul mondial de platină din lume.

Gaddafi Mdoda a anunţat că minerii concediaţi îşi vor intensifica mişcările de protest chiar dacă nu mai sunt angajaţi la Amplats. Cel puţin 20.000 de mineri de la Amplats sunt într-o grevă ilegală din 12 septembrie, cerând majorarea salariilor. Vineri poliţia a împuşcat un lider sindical lângă o mină a producătorului de platină Lonmin, într-o nouă escaladare a conflictului de muncă început în urmă cu două luni şi care a provocat moartea a 49 de persoane.

Criza violentă care zguduie minele sud-africane a început în luna august la mina de platină Marikana (nord), exploatată de grupul britanic Lonmin, unde o lungă grevă însoţită de violenţe s-a soldat cu 46 de morţi, luând sfârşit abia luna trecută, după un acord care prevede creşteri salariale de până la 22%.