Executorii judecătorești ruși au stat, vineri, două ore în biroul Radio Europa Liberă de la Moscova(RFE / RL), unde au inițiat proceduri de executare pentru amenzile neplătite de postul de radio din cauza încălcărilor controversatei legi a „agenților străini”.

Radio Europa Liberă de la Moscova a fost declarat ca fiind „agent străin”. El a primit până acum amenzi de aproximativ 70 de milioane de ruble, echivalentul a 950.000 de dolari.

Executorii judecătorești au făcut inventarul echipamentelor de la RFE / RL. În tot acest timp nu au intervenit în munca jurnaliștilor. Ei nu au făcut nici rețineri, potrivit RFE/RL.

RFE / RL respinge desemnarea ca „agent străin”

De la începutul lui 2021, Roskomnadzor – agenția de stat pentru monitorizarea mass-media – a trimis instanțelor de judecată aproximativ 520 de protocoale referitoare la încălcarea legii de către cele opt proiecte RFE / RL care au fost incluse în registrul mass-media pentru „agent străin” de la Ministerul Justiției.

Procedura de executare de vineri se referă la 10 protocoale care au fost confirmate în instanță și pentru care a expirat perioada de plată de două luni. Amenzile totalizează aproximativ 5 milioane de ruble (68.000 de dolari).

RFE / RL respinge desemnarea ca „agent străin” și a refuzat să respecte cerințele oneroase ale Roskomnadzor conform cărora fiecare poveste publicată sau difuzată include o etichetare proeminentă ca agent străin. Radio Europa Liberă Moscova a contestat în instanță protocoalele, dar instanțele rusești au respins până acum peste 250 de contestații.

CEDO, solicitată să intervină

RFE / RL a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului să blocheze Rusia la aplicarea amenzilor, despre care compania spune că sunt destinate să oprească mass-media independentă.

În timpul unui briefing de presă din 13 mai, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a respins acuzațiile oficialilor americani conform cărora acțiunile Moscovei împotriva RFE / RL „încălcau drepturile jurnaliștilor”.

În replica, președintele RFE / RL, Jamie Fly, a declarant că compania va continua să lupte „cu aceste încercări ale Kremlinului de a cenzura adevăruri incomode”.

Jurnaliștii RFE / RL din Rusia sunt cetățeni ruși patrioti – nu americani

„Jurnaliștii RFE / RL din Rusia sunt cetățeni ruși patrioti – nu americani”, a spus el. “Oferă știri și informații independente, astfel încât concetățenii lor să nu se „obișnuiască cu neadevărul și … să trăiască în minciuni “, așa cum a spus recent unul dintre acești jurnaliști”, a spus Jamie Fly.

Așa-numita legislație a „agentului străin” din Rusia a fost aprobată pentru prima dată în 2012 și modificată ulterior de mai multe ori. Legea „agenților străini” conferă autorităților puterea de a eticheta organizațiile neguvernamentale, grupurile pentru drepturile omului și mass-media de știri despre care se consideră că primesc finanțare externă drept „agenți străini”.

RFE / RL este o companie de media independentă din punct de vedere editorial, finanțată printr-o subvenție din partea Congresului SUA prin intermediul Agenției SUA pentru Media Globală. În fiecare săptămână, aproape 7 milioane de persoane accesează portalurile de știri RFE / RL din Rusia.

Sursă foto: Pixabay