Probleme serioase în Rusia, în contextul pandemiei de COVID-19. Având în vedere că restricţiile luate de autorităţi au fost limitate, dar şi o campanie de vaccinare cu rezultate dezamăgitoare până în prezent, Moscova a atins vineri un maxim al infectărilor noi după luna ianuarie.

Autorităţile ruse recunosc pericolul, iar Vladimir Putin face apeluri la vaccinare

Capitala Rusiei a raportat 3.818 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. La nivelul întregii ţări, au fost confirmate 9.462 de noi cazuri, acesta din urmă fiind cel mai mare număr zilnic de la sfârşitul lunii martie. În aceeaşi zi, au fost raportate 393 de decese asociate COVID-19, un bilanţ îndoielnic, scrie agenţia AFP.

Un nou val epidemic s-ar putea abate asupra Rusiei în săptămânile următoare, după valul din toamnă şi cel din iarnă care a fost deosebit de letal, recunosc chiar autorităţile ruse.

Situaţia este atât de îngrijorătoare, încât însuşi preşedintele Vladimir Putin a ieşit public în ultimele săptămâni pentru a-şi convinge conaţionalii să se vaccineze cât mai repede, astfel încât să fie atinsă imunitatea colectivă până în toamnă, scrie Agerpres.

62% dintre ruşi nu ar dori să se vaccineze cu Sputnik V

Potrivit unui sondaj efectuat în luna aprilie de institutul Levada, 62% dintre ruşi au răspuns că nu sunt dispuşi să se vaccineze cu vaccinul Sputnik V. Până în acest moment, circa 10 milioane de persoane au fost vaccinare cu ambele doze şi alte 14 milioane cu prima doză, dintr-o populaţie de circa 146 de milioane de locuitori.

Pandemia COVID-19 a provocat circa 250.000 de decese în Rusia, număr mai mult decât dublu faţă de bilanţul recunoscut de Guvernul rus prin raportările zilnice, consideră institutul de statistică Rosstat.

După lockdown-ul din primăvara anului trecut, pentru a-şi proteja economia Rusia a aplicat de atunci restricţii antiepidemice foarte limitate, iar cele mai multe au fost ridicate la începutul acestui an. Principala măsură rămasă în vigoare este purtarea măştii în magazine şi în mijloacele de transport.

Sursa foto: Dreamstime