Radio Europa Liberă/Radio Libertatea devine oficial interzis oriunde în Rusia

O nouă decizie luată în Rusia, care îşi va atrage critici la nivel internaţional. Totul are legătură cu un celebru post de radio.

Este vorba despre Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL). Acesta primea finanţare din partea Statelor Unite ale Americii de zeci de ani. Finanţarea venea încă din timpul războiului rece dintre SUA şi URSS.

Acum însă, Rusia a decis să interzică postul de radio pe teritoriul ţării sale, relatează agenţiile Reuters şi AFP.

Ministerul Justiţiei din Federaţia Rusă a inclus postul de radio pe lista sa neagră. Este vorba despre lista organizaţiilor media considerate „indezirabile” în Rusia.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a apărut deja pe această listă, postată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Birourile Radio Europa Liberă din Moscova
Birourile Radio Europa Liberă din Moscova / SURSA FOTO: rferl.org

Postul de radio se adaugă astfel unei lungi liste de organizaţii media interzise în Rusia. Moscova reprimă rapid orice critică la adresa lui Vladimir Putin şi a guvernanţilor, în urma invaziei declanşate acum doi ani în Ungaria.

Din experienţa anterioară, jurnaliştii şi alţi angajaţi ai organizaţiilor media vizate de autorităţile ruse riscă urmărirea penală.

La finalul anului trecut, a fost interzis şi orice grup care ar apăra cauzele LGBT+

Rusia nu se limitează la a interzice doar publicaţii sau posturi de radio/tv care critică puterea.

Spre exemplu, la finalul lunii noiembrie 2023, Curtea Supremă a Rusiei a interzis pentru extremism „mişcarea internaţională” LGBT+, dar şi toate „filialele” acesteia de pe teritoriul ţării.

Audierea a avut loc fără apărător, în Rusia neexistând vreo organizaţie cu acest nume. Totuşi, decizia Curţii Supreme a dus la interzicerea oricărui grup care apără cauzele LGBT+.

Anterior, ministrul rus al Justiţiei ceruse ca „mişcarea internaţională LGBT” să fie calificată drept „organizaţie extremistă” şi interzisă pe teritoriul Rusiei. El nu a spus însă clar la ce organizaţie se referă.

Rusia a adoptat, în ultima perioadă, tot mai multe măsuri conservatoare care vizează comunităţile LGBT+. Moscova susţine că apără copiii, în acest moment, de orice comportament de tip „deviant”.

În decembrie 2022, Vladimir Putin promulga o lege care extindea restricțiile asupra promovării „propagandei LGBT”.

În fapt, se interzicea orice exprimare publică a identității sexuale pentru persoanele homosexuale.

Nu doar o dată, Putin a vorbit despre subiectul homosexualității, catalogând totul drept o formă a „decadenţei” Occidentului.