Plenul Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să retrimită la Comisia pentru agricultură iniţiativa legislativă care modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. 

"Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea faţă de modul în care plenul Camerei Deputaţilor a decis să se raporteze la această iniţiativă legislativă, prin retrimiterea la comisia de specialitate, şi consideră că cei care au hotărât astfel s-au poziţionat total greşit şi trebuie să-şi asume faptul că nu au acţionat în concordanţă cu interesele producătorului român. Faptul că textul a fost dezbătut de şase ori în Comisia de agricultură, alături de toate părţile implicate, pentru Federaţia Naţională Pro Agro a reprezentat o garanţie a respectării dreptului la opinie al tuturor", afirmă Pro Agro, într-un comunicat. 

Pro Agro atrage atenţia asupra faptului că această iniţiativă are un singur mare obiectiv: redistribuirea justă a valorii adăugate pe întregul lanţ alimentar, încercând să corecteze anumite inechităţi între diferitele verigi. 

"Trebuie să înţelegem cu toţii că producătorul român nu poate continua să facă toate eforturile pentru a furniza marii reţele de comercializare produse de calitate superioară, fără a fi remunerat în consecinţă, iar consumatorul român nu poate nici el continua să nu cunoască în detaliu ceea ce cumpără. Lanţul alimentar se află, la ora actuală, într-un dezechilibru major cu impact direct asupra 'extremelor lui', producătorul şi consumatorul", subliniază Pro Agro. 

Mai mult, această iniţiativă vine să completeze eforturile şi demersurile Ministerului Agriculturii în direcţia constituirii formelor asociative pentru comercializare – grupuri, organizaţii de producători, cooperative agricole. 

"Această iniţiativă este, în esenţă, parte a politicii de susţinere a asocierii, iar Federaţia Naţională Pro Agro, alături de alte organizaţii reprezentantive din agricultura românească, a promovat în permanenţă, în rândul membrilor, ideea de asociere în vederea comercializării în comun a producţiei şi avantajele acesteia. Degeaba încercăm noi, organizaţiile reprezentantive, să organizăm filierele de produs, degeaba încercăm să-i determinăm pe agricultori că numai împreună îşi pot consolida poziţia pe lanţul alimentar, dacă legiuitorul nu vine şi el în întâmpinarea intereselor lor. Sperăm ca cei care au decis retrimiterea iniţiativei înapoi la comisia de specialitate să realizeze importanţa unei astfel de reglementări şi faptul că politica de încurajare a asocierii producătorilor este incompletă în absenţa unor atare prevederi", se mai spune în comunicat. 

În plus, Pro Agro solicită să i se aducă la cunoştinţă motivele care au stat la baza retrimiterii la comisia de specialitate a acestei iniţiative legislative. 

"Federaţia Naţională Pro Agro ar dori să cunoască motivele care au stat la baza acestei decizii, acceptă că textul poate fi îmbunătăţit, mizează în continuare pe sprijinul legiuitorului şi rămâne deschisă oricărei iniţiative menite să asigure producătorului agricol român locul pe care îl merită pe lanţul alimentar", se menţionează în documentul semnat de preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru. 

Conform unui proiect de lege depus în martie la Parlament, de deputaţi ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate să asigure spaţii de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor români de minim 50%, din care cel puţin 20% să fie alocate producătorilor locali şi să perceapă taxe de maximum 5% pentru aceştia. 

Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda, modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. 

În data de 19 aprilie 2016, Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat raport de adoptare proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în week-end. 

Potrivit proiectului de lege, "comercianţii persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligaţia ca, pentru produsele alimentare – lapte şi produse lactate, carne şi produse de carne, fructe, legume şi produsele fabricate din acestea, panificaţie, patiserie şi cofetărie -, fabricate de către producători din România să asigure spaţii de expunere şi vânzare de cel puţin 50% din suprafaţa existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens, minim 20% din aceste spaţii să fie alocate către toţi producătorii locali". 

De asemenea, proiectul prevede ca serviciile, discounturile şi alte obligaţii cerute de comercianţi producătorilor români de produse alimentare să nu depăşească 5% din valoarea mărfurilor comercializate. 

Documentul s-a aflat marţi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. 

AGERPRES