Anunțul a venit în contextul în care prințul Harry și soţia lui, Meghan Markle, au pierdut această protecţie sistematică asigurată de forţele de ordine. Decizia a venit după cei doi au decis să se retragă din rândul familiei regale în 2020 şi să se stabilească în SUA.

Protecția este acordată din taxele plătite de contribuabilii britanici, amintește AFP.

Prințul Harry și soţia lui au pierdut această protecţie

Recursul intentat de prinţul Harry în raport cu Ministerul britanic de Interne vizează decizia luată de autorităţile de la Londra în februarie 2020 de a-i acorda ducelui de Sussex o protecţie poliţienească de la caz la caz.

Avocata lui, Shaheed Fatima, a spus că acest caz vizează dreptul prinţului „la securitate” atunci când se află în Marea Britanie.

Un proces de decizie „de la caz la caz duce la o nesiguranţă excesivă” pentru prinţul Harry şi persoanele însărcinate cu siguranţa acestuia, a adăugat avocata.

De asemenea, ea a evidenţiat impactul pe care ar putea să îl aibă asupra reputaţiei Regatului Unit un eventual atac comis asupra ducelui de Sussex. Acesta ar putea fi cauzat de „statutul său, antecedentele lui şi poziţia sa în rândul familiei regale”, susține ea.

James Eadie a apărat decizia luată de RAVEC

De partea opusă, avocatul Ministerului britanic de Interne, James Eadie, a apărat decizia luată de RAVEC. Este vorba despre comitetul însărcinat cu siguranţa membrilor familiei regale şi a celor mai importante personalităţi publice.

Decizia îi acorda prinţului Harry „o protecţie pe măsură în anumite circumstanţe” și „în funcţie de contextul” ce marchează călătoriile sale întreprinse în Marea Britanie. Potrivit avocatului, cauza a fost următoarea. Este vorba despre schimbarea statutului pe care ducele de Sussex a decis să o facă.

„Schimbarea statutului pe care ducele de Sussex a decis să o facă, atunci când a ales să devină un membru fără nicio funcţie oficială al familiei regale”, a explicat avocat.

Amintim că prinţul Harry trebuie să recurgă la fonduri proprii pentru a-şi asigura o protecţie privată. Acesta a cerut în instanţă să poată să beneficieze de protecţia Poliţiei britanice, plătind-o din fondurile sale personale. Sunt vizate strict momentele când se află în Regatul Unit. Totuși, solicitarea lui a fost respinsă la tribunal, în luna mai.

Chestiunea securităţii sale a fost adusă în atenţia publicului la jumătatea lunii mai. La momentul respectiv, prinţul Harry şi soţia lui au fost urmăriţi cu maşina, la New York, de mai mulţi paparazzi.

Mai mult, prinţul Harry acuză paparazzii că au provocat accidentul de automobil de la Paris din 31 august 1997. Este vorba despre momentul în care mama lui, prinţesa Diana, a murit. Simultan, el duce o ofensivă judiciară în Regatul Unit împotriva acţiunilor unor tabloide la adresa lui.