Întrebările legate de procesul de fabricare a produselor Apple şi de modul în care sunt trataţi angajaţii nu au întârziat să apară. La începutul anului, Apple a fost ţinta unui nou scandal, după ce presa internaţională a relatat despre copii de 13-14 ani care muncesc pentru 70 de cenţi pe oră la o uzină de asamblare a iPhone-urilor Apple, în China.

În urma acestui ultim scandal, un reporter ABC News a fost invitat de reprezentanţii Foxconn, pentru prima dată, să realizeze un reportaj în una dintre uzinele Foxconn.

Înainte de a pătrunde în fabrică, însă, jurnalistul ABC News Bill Weir este îmbrăcat într-un costum antistatic şi este supus unor "duşuri de aer" pentru a elimina orice urmă de praf care ar putea compromite producţia.

Jurnalistul este uimit de cât de tineri sunt angajaţii. "Nu au 13 ani, aşa cum s-a vehiculat în presă, ci 17-18 ani. Nimeni nu pare să aibă peste 30 de ani", remarcă Weir. El este surprins şi de gradul reus de automatizare a producţiei, totul fiind făcut de mâna angajaţilor.

Ce nu ştiai despre Foxconn şi produsele Apple

Pentru a asambla un iPad sunt necesare cinci zile şi de 325 de perechi de mâini, iar într-o singura zi, Foxconn produce 300.000 de module de cameră pentru iPad.

Un iPhone este asamblat în 141 de paşi şi aproape orice componentă, oricât de mică, este montată manual.

Echipa ABC News a filmat, într-o luni dimineaţă, centrul de recrutare Foxconn: peste 3.000 de tineri disperaţi să lucreze pentru cel mai mare producător de dispozitive Apple aşteptat răbdători să fie selectaţi pentru un post plătit cu 1,78 dolari pe oră. "Am auzit că munca e grea aici, dar vreau să capăt experienţă", spune un candidat în vârstă de 18 ani.

Cererea de dispozitive Apple este atât de mare, încât Foxconn va angaja 80% din cei peste 3.000 de oameni veniţi la recrutare, spune jurnalistul. După trei zile de pregătire, noii angajaţi sunt gata de muncă.

Programul de muncă de 12 ore este întrerupt de pauza de masă de două ore, când angajaţii se îndreaptă spre o cantină uriaşă, unde plătesc 70 de cenţi pe o farfurie de carne cu orez. Dacă se mişcă suficient de repede, pot apuca chiar să şi aţipească puţin. Un executiv Foxconn susţine că nu e vorba de extenuare, ci că este o tradiţie chinezească de după masă.

După program, mulţi dintre angajaţi se îndreaptă spre căminul din apropiere, unde împart o cameră pentru care plătesc 17,5 dolari pe lună, cu alţi şapte colegi. Camerele sunt prea aglomerate şi lipsite de lumină naturală din cauza copacilor din faţa geamurilor, iar mâncarea de la cantină este cam scumpă şi, bineînţeles, salariile mici, sunt câteva dintre nemulţumirile celor mai mulţi dintre angajaţi.   

"De cele mai multe ori mă gândesc la cît de obosită sunt şi la odihnă", a fost răspunsul unei angajate de 27 de ani, întrebată fiind la ce se gândeşte în timp ce face acelaşi lucru de 3.000 de ori pe zi.

În complexul Foxconn este imposibil să treci cu vederea plasele montate pentru a-i împiedica pe angajaţii care fac produse pentru Apple să se arunce de pe acoperiş. Plasele au fost montate în primăvara lui 2010, când nouă angajaţi Foxconn s-au sinucis aruncându-se de pe clădire. În total, 19 angajaţi Foxconn s-au sinucis de-a lungul anilor.

<object name="kaltura_player_1330005464" id="kaltura_player_1330005464" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allownetworking="all" allowfullscreen="true" data="http://cdnapi.kaltura.com/index.php/kwidget/wid/1_eaqmyy1a/uiconf_id/6501142" height="360" width="640"> <param name="allowScriptAccess" value="always" /> <param name="allowNetworking" value="all" /> <param name="allowFullScreen" value="true" /> <param name="bgcolor" value="#000000" /> <param name="movie" value="http://cdnapi.kaltura.com/index.php/kwidget/wid/1_eaqmyy1a/uiconf_id/6501142" /> <param name="flashVars" value="referer=http://abcnews.go.com/Nightline/video/apples-chinese-factories-exclusive-15763346&autoPlay=false" /> video platform video management video solutions video player </object>
<object name="kaltura_player_1330007355" id="kaltura_player_1330007355" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allownetworking="all" allowfullscreen="true" data="http://cdnapi.kaltura.com/index.php/kwidget/wid/1_0ybnnhlp/uiconf_id/6501142" height="360" width="640"> <param name="allowScriptAccess" value="always" /> <param name="allowNetworking" value="all" /> <param name="allowFullScreen" value="true" /> <param name="bgcolor" value="#000000" /> <param name="movie" value="http://cdnapi.kaltura.com/index.php/kwidget/wid/1_0ybnnhlp/uiconf_id/6501142" /> <param name="flashVars" value="referer=http://abcnews.go.com/Nightline/video/foxconn-employees-factory-work-15763403&autoPlay=false" /> video platform video management video solutions video player </object>