În fruntea plutonului celor zece companii românești care au primit sub­venții în cadrul campaniei de plăți pentru anul 2010, se află SC Trei Brazi SRL, deținută de familia lui Culiță Tărâță. Societatea a obținut subvenții în valoare de 4,16 milioane de euro, pentru o suprafață de 56.000 de hectare. Pentru modul în care a luat în arendă terenuri din Insula Mare a Brăilei prin intermediul SC Trei Brazi SRL, fostul deputat PSD a fost cercetat de DNA.
Potrivit datelor furnizate de farmsubsidy.org, firma Trei Brazi ocupă a treia poziție în topul european al celor mai mari sume încasate cu titlu de plăți la hectar, după compania portugheză GESBA (Empresa de Gestao do Sector da Banana LDA), care a obținut 6,16 milioane de euro, și Bólyi Mezogazdasági Termelo és Kereskedelmi Zrt., din Ungaria, care a primit 5,61 milioane de euro.
Criza alimentară și extinderea afacerilor
„Valoarea sumelor încasate din subvenții a fost mai mică decât în ceilalți ani, deoarece Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură ne-a transmis că au apărut suprapuneri de teren și, până se încheie verificările, nu vom primi decât o parte din bani“, a precizat, pentru Capital, Culiță Tărâță. Acesta nu intenționează să achiziționeze noi suprafețe de teren agricol, ci să-și consolideze afacerea.
„S-au scumpit toate, mai ales carburantul. Prețurile vor crește la toate produsele agroalimentare, pe fondul crizei mondiale. Aceasta se va accentua de la un an la altul. Cu toate acestea, nu ne vom extinde“, susține posesorul celei mai mari proprietăți funciare din România.
Pe a doua poziție se află Comcereal SA Vaslui, controlată de familia lui Adrian Porumboiu. Acesta a fost acuzat de presă că ar fi intrat în posesia unor mari suprafețe de teren prin metode mai puțin ortodoxe. Comcereal SA a obținut subvenții de peste două milioane de euro, pentru o suprafață de circa 28.000 de hectare.
Al treilea mare beneficiar este Interagro SA, al cărei acționar majoritar este Ioan Niculae. Presa l-a acuzat și pe acesta de diverse inginerii financiare. Interagro lucrează circa 20.000 de hectare de teren.
Cine a mai câștigat pariuri cu agricultura
Maria Trading, societate controlată de câțiva cetățeni libanezi, a obținut sub­venții de peste 875.000 de euro, pentru o suprafață agricolă totală de 11.600 de hectare. Un alt beneficiar important este SC Intercereal Movila, între ai cărei acționari se numără și ASIROM. Suprafața deținută de această so­cietate este de peste 11.000 de hectare, subvențiile depășind 832.000 euro. Restul societăților agricole din Top 10 – Agrocomplex Bârlad, Agro Chirnogi, Zimbru, Delta-ROM Agriculture și Emiliana West Rom – totalizează o suprafață de teren de aproximativ 50.000 de hectare.
Producătorii agricoli au primit pentru fiecare hectar o subvenţie de 131 de euro, din care 80,36 euro la hectar bani de la UE, iar restul de 50,64 euro la hectar de la bugetul de stat.