Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București a explicat, pe larg, ce simptome au persoanele care se infectează cu varianta Omicron. Ea a explicat că deși nu se poate face o diferență foarte mare între această variată și Delta, există însă un prim semnal care trebuie să ne pună imediat pe gânduri.  Primele semne care pot trăda infecția cu Omicron apar în zona capului, a arătat Beatrice Mahler.

Medicul a susținut că și această variantă a virusului, aparent mai blândă, poate provoca forme severe de boală.

„Infecțiile cu Omicron indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului – cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane, a explicat sâmbătă, la Digi24, dr Beatrice Mahler.

Medicul a susținut că această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. În opinia sa, simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate.

Persoanele care trebuie să se vaccineze de urgență

Ea a avertizat că virusul a căpătat o altă proprietate: se transmite mult mai repede, prin urmare ce avem de făcut este să ne protejăm de această rată de transmitere extrem de intensă. Însă din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potențiale pe care o poate produce Omicron, putem spune că este mult mai blând decât varianta Delta, a menționat dr. Mahler.

Beatrice Mahler a avertizat că, în România, avem o problemă legată de persoanele peste 65 de ani, care dezvoltă simptomatologie chiar și în cazul infecției cu Omicron, dacă nu sunt imunizate. În marea lor majoritate aceste persoane au o afecțiune cronică, explică medicul.

„Aceste persoane trebuie să se vaccineze, au un risc de a ajunge în spital, în condițiile în care nu sunt protejate de un vaccin. Asta, chiar dacă se infectează cu varianta Omicron, considerată mai blândă. La cei vaccinați această tulpină dă forme ușoare de afectare, însă pentru cei nevaccinați riscul de a ajunge în terapie intensivă este mare”, a punctat dr. Mahler.

Soluția de a scăpa ușor de Omicron

În acest moment în fața oricărui vaccin punem un semn de întrebare din punct de vedere al eficacității în fața Omicron. Cele moderne, cu tehnologie ARN mesager, par să fie mult mai eficiente și ar fi de preferat un astfel de vaccin. Studiile medicale care au apărut până în acest moment arată însă că și a doua doză de vaccin Johnson ridică nivelul de anticorpi la o valoare protectivă pentru a nu face o formă critică de boală.

Oricare tip de vaccin ar alege, însă, o persoană vaccinată este mult mai protejată decât una nevaccinată, spune dr. Beatrice Mahler. La Omicron există o protecție importantă dacă ești vaccinat și, cumulat cu masca – chiar și chirurgicală -, poate să te ferească de o formă de boală care, chiar dacă nu te duce la spital, te ține o săptămână acasă cu o simptomatologie neplăcută, a punctat Beatrice Mahler.