Nu-și pun problema dacă nu cumva li s-a acordat un vot de neîncredere, ci sunt interesați doar să o rupă cât mai repede cu “perfidul” Albion.

Coreea de Sud are însă o altă abordare. E prima care e pregătită să legitimeze actul. Statul asiatic a declarat că dorește să încheie tratate atât cu UE, cât și cu Regatul Unit. Iată cineva care și-a dat seama că, după retragerea UK din UE, Commowealth-ul britanic va avea PIB-uri comparabile cu țările rămase în spațiul comunitar. Deci, asiaticii consideră că trebuie să acorde deopotrivă atenție Commonwealth-ului și UE, și să treacă peste emoția ce se simte pe piețe în momentul de față.

În revista Capital am văzut un articol  în care se punea întrebarea unde ne mai putem investi banii după Brexit? Păi, cum unde? Tot acolo! Asta arată reacția pragmatică a Coreei de Sud. Oportunitățile sunt aceleași, după trecerea valului emoțional, cu precizarea că Marea Britanie nu face parte din zona euro, ceea constituie un “amănunt” important că nu prea se strică nimic.

Iar cu această ocazie mai merită subliniat că în momentul în care Regatul Unit a aderat la UE a făcut-o fiindcă era necesar un parteneriat mai strâns cu Franța sau Germania. De aceea, chiar dacă statul insular nu va mai face parte din Uniune, interesele economice și complementaritatea economiilor nu se schimbă.

Dar mai bine am vedea cine are cel mai mult de câștigat de pe urma Brexitului? Esticii. Cei care au fost acuzați de vestici, în urmă nu cum mult timp, că ar practica dumping-ul fiscal. Ia să vedem au curajul occidentalii cu economii suprafiscalizate să le-o spună încă o dată? Te pomenești că în situația în care referendumul din Marea Britanie le-a lăsat răsăritenilor gură de deschis, aceștia vor reuși să reformeze clasa politică europeană!

Până atunci însă, reiterez, Uniunea Europeană primește o lecție de pragmatism de unde se aștepta mai puțin. Coreea de Sud e prima care a arătat că nu e deranjată de Brexit.

Încă două remarci ce merită făcute, așa ca o paranteză, sunt acelea că atitudinea Marii Britanii în perioada Brexitului a fost extrem de decentă, spre deosebire de tonul furibund adoptat de propagandiștii CE.  Și că după votul care a hotărât ieșirea din spațiul comunitar, moneda unică europeană s-a depreciat în raport cu lira sterlină, ceea ce însemnă că Brexitul e o problemă pentru zona euro, nu pentru Regatul Unit.

Mai multe articole scrise de Ionuţ Bălan puteţi citi pe pe bloguluibalan.ro