Anul trecut, i plina campanie electorala, s-a declansat o apriga disputa asupra oportunitatii privatizarii combinatului siderurgic Sidex din Galati. Taberele erau impartite. De o parte se afla Fondul Proprietatii de Stat care a demarat procedurile de privatizare, de cealalta parte se gasea Ministerul Industriei care dorea o reorganizare a siderurgiei rominesti. Cele doua institutii aveau fiecare o sustinere din partea organizatiilor internationale. FPS se baza pe faptul ca i programul icheiat cu Banca Mondiala este stipulata privatizarea combinatului Sidex.
La rindul lui, Ministerul Industriei aducea ca argument un studiu facut pe bani europeni. Studiul ajungea la concluzia ca siderurgia romineasca ar trebui reorganizata, i sensul ifiintarii unui holding care sa includa toate combinatele siderurgice rominesti. Argumentele ifiintarii holdingului erau experientele europene ale organizarii siderurgiei. Problema unui astfel de holding era aceea ca statul trebuia sa suporte i continuare pierderile pe care le produc combinatele siderurgice rominesti.
in noiembrie anul trecut pasiunile din jurul Sidexului erau atit de mari, icit PDSR a propus blocarea privatizarii combinatului pina dupa alegeri. Temerile actualului partid de guvernamint s-au dovedit nefondate. Asa cum era de asteptat, privatizarea Sidex nu se putea icheia peste noapte. Dupa ce artificiile campaniei electorale au trecut, privatizarea Sidex a continuat. Astfel, firma internationala Ispat a cumparat caietul de sarcini al Sidex si, mai mult, a depus si o garantie de 1.100 miliarde de lei.
Compania Ispat cunoaste bine combinatul galatean pentru ca a fost consultant la alcatuirea studiului finantat de Uniunea Europeana. De asemenea, Ispat a fost interesata de privatizarea altui mare combinat din Europa de Est, cel din Kosice (Slovacia). Vinzarea Sidex este extrem de interesanta pentru itreaga zona. Combinatul din Galati are destule bile negre – datorii catre buget si catre creditori – dar si multe bile albe – produce pentru export si are o piata consolidata si i Rominia.
in ceea ce priveste productia mondiala, pe primul loc se afla tarile din Orientul indepartat, urmate de tarile Uniunii Europene si de America de Nord. Batalia pentru cucerirea pietelor este acerba, nu de putine ori facindu-se prin aplicarea taxelor antidumping. Privatizarea Sidex este interesanta i ceea ce priveste productia regionala de otel. Pentru ca tari cum sunt Rusia si Ucraina au si ele capacitati importante de productie. Privatizarea Sidex este abia la iceput. Fara idoiala ca se va mai lovi de multe alte piedici.