Din luna septembrie a anului trecut, preţul unei unităţi Bitcoin, înregistrat de Mt Gox, o casă de schimb populară pentru Bitcoin, a crescut fulgerător.

Spre deosebire de alte monede online – precum noile monede Amazon – oferta de Bitcoin nu este determinată de nicio autoritate centrală emitentă (Bancă Centrală). În schimb, noile monede sunt generate, pe baza unei formule predeterminate, de mii de calculatoare care rezolvă probleme matematice complexe. Pe măsură ce numărul monedelor creşte, aceste probleme devin şi mai complexe, crescând costul puterii de procesare necesare generării lor şi prin asta stabilind un anumit nivel sub preţ.

După modelul aurului, moneda este creată să fie deflaţionistă. Totuşi, există o serie de motive care indică faptul că explozia prin care trece acum moneda este de scurtă durată. După cum indică graficul de mai jos, interesul online pentru Bitcoin a atins un vârf în ultimele luni. Chiar dacă un număr în creştere de afaceri legitime adoptă această monedă – un dezvoltator finlandez de software s-a oferit să-şi plătească angajaţii în Bitcoin – încă are un număr relativ scăzut de utilizatori.

Principalul său scop comercial este cel mai probabil achiziţia de droguri de pe Silk Road, un fel de eBay pirat ascuns în adâncurile internetului, susţin jurnaliştii de la The Economist. Acest lucru sugerează că noii utilizatori cumpără Bitcoin ca investiţie, nu ca plasament valutar. Pentru ca o monedă să înflorească are nevoie de consumatori, nu numai de speculatori.

Fără restricţii guvernamentale, Bitcoin poate fi utilizată pentru cumpărarea oricărui produs de la servicii de blogging până la brioşe. Teoretic, milioane de dolari sunt ţinuţi în moneda digitală şi utilizarea sa în mediul jocurilor de noroc online este în creştere spectaculoasă.

Bitcoin este o monedă digitală, creată în 2009 de Satoshi Nakamoto, care nu se bazează pe încrederea într-o Bancă Centrală. Practic, Bitcoin permite deţinerea şi transferul anonim de valoare.



<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Um63OQz3bjo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>