Totodată, câştigul salarial mediu brut a fost de 2.008 lei, cu 2,8% mai mic decât cel înregistrat în luna precedentă. Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.698 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (854 lei).

Reprezentanții INS explică faptul că, în luna mai, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, câştigul salarial mediu net a fost în scădere faţă de luna aprilie, când s-au acordat prime de Paşte, ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete cadou pentru Paşte, ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari.
De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna mai 2011 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici, dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat unele companii ori angajării de personal cu câştiguri salariale mici.
 
Cele mai mari reduceri de salarii
 
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au au fost cuprinse între 10% şi 14% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv asigurări şi fonduri de pensii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, captarea, tratarea si distribuţia apei.
Scăderi de salarii între 8%-10% au avut loc în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale.
Reduceri de 6%-8% le-au avut angajații în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică, telecomunicaţii, silvicultură şi exploatare forestieră, inclusiv pescuit şi acvacultură, fabricarea produselor din tutun și extracţia cărbunelui.
 
Cui i-a crescut leafa
 
Creşteri ale câştigului salarial mediu net, în luna mai faţă de luna precedentă, s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime ocazionale, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, precum şi plăţii integrale a drepturilor salariale, în unele unităţi economice care, în lunile precedente s-au confruntat cu dificultăţi financiare.

Totuși, creșterile salariale au fost destul de firave. Cu sume cuprinse între 3% şi 5% au urcat salarile în tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.
Creșteri de 1%-2% au fost înregistrate în transporturi aeriene, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de editare.