Numarul cainilor de rasa a crescut spectaculos in ultimele decenii in toata lumea. in Franta, de pilda, exista cam un exemplar canin la doi locuitori – numai in Paris sunt inregistrati trei milioane de caini de rasa, dintre care un milion sunt tinuti in apartamente de bloc. in Finlanda, la o populatie de patru milioane de locuitori, exista opt milioane de caini de rasa. Chiar si in Rusia, asociatia chinologica de acolo a ajuns la cinci milioane de membri.
La noi in tara, numarul proprietarilor de caini a crescut mai ales in ultimii zece ani, dar marea majoritate a exemplarelor de rasa nu sunt inregistrate cu pedigree. Au aparut si primii crescatori profesionisti si primii caini campioni la marile concursuri internationale. Sorin Dragomir este unul dintre crescatorii care au reusit sa produca un astfel de campion. Cainele sau numit in acte Romano Dominus, un superb Ciobanesc German, este vicecampion european si, lucru rar, e nascut in Romania. Acum vreo doi ani i s-a propus sa-l vanda pentru 30.000 de dolari dar a refuzat. Acum, valoarea cainelui s-a dublat pentru ca intre timp el si-a dovedit exelentele calitati la diferite concursuri.
Sorin Dragomir creste caini de la varsta de zece ani si a ajuns acum sa aiba o canisa comparabila cu cele mai bune din lume. Ea cuprinde 20 de padocuri mari cat o garsoniera, cu canalizare, cu colina de lemn, cu spatiu de joaca. Numai hrana pentru cei 20 de Ciobanesti Germani si Labradori il costa aproape un milion de lei pe zi. Cel mai scump caine pe care l-a achizitionat a fost un mascul din rasa Ciobanesc German pe care a dat 10.000 de marci, pentru a-l folosi la monta si pe care l-a gasit in Germania. „Majoritatea banilor nu provin din vanzarea puilor, ci din serviciile pe care le ofer. La mine, dresarea unui caine costa intre 100 si 200 de dolari pe luna. Pentru un dresaj de socializare este de ajuns o luna, dar pentru un caine care vrea sa participe la un concurs sunt necesare cel putin trei luni. De fapt, pentru probele de lucru, dresajul unui Ciobanesc German, de pilda, dureaza practic toata viata.”
Pentru a avea exemplare canine cat mai reusite, crescatorii romani importa caini din strainatate. Cele mai bune exemplare se gasesc de obicei in tara de origine a rasei respective, dar sunt si cele mai scumpe. Un Fox Terrier din Anglia costa in medie 2.500 de dolari. Exista caini care sunt cumparati numai pentru reproducere, datorita calitatilor lor de autentici reprezentanti ai speciei. Masculii sunt de obicei mai scumpi decat femelele pentru ca pot aduce mai multi bani si sunt mai usor de intretinut. Un mascul achizitionat numai pentru monta se imperecheaza si de 250 de ori pe an si din aceasta cauza are nevoie de un tratament special cu vitamine si medicamente care sa-l tina in forma. O monta costa in Germania cam 1.500 de marci, in Ungaria 1.000 de marci, iar in Romania 300 de marci. Dar cainii crescatorilor romani se si exporta, in special in Turcia, dar si in Japonia, unde se afla cei mai buni cumparatori din lume. Fiecare crescatorie e inregistrata cu o anume denumire care apare in numele oficial al cainelui produs la acea crescatorie. „Aceasta denumire functioneaza ca un certificat de calitate”, spune Sorin Dragomir.
in general, in tarile din Europa Centrala si de Est se prefera rasele de caini utilitari si de paza, deci caini cu talie mare. Rasele cele mai cautate sunt ciobanescul german, rottweiler, dobermann, huski, schnauzer.
Asa-numitii caini de lupta, cum ar fi, de exemplu, American Pittbul Terrier – de fapt o rasa inexistenta oficial – sunt si ei foarte cumparati chiar si la noi in tara. „Pittbul Terrier sunt de fapt toti cainii foarte violenti, dresati sa fie astfel,” este de parere Petru Muntean, presedintele Asociatiei Chinologice Romane. Numai ca, la expozitii si concursuri canine nu sunt acceptate exemplarele agresive sau care au cicatrici provenite de la muscaturile altor caini. in legislatia statelor europene s-au introdus diferite masuri pentru a restrange apetitul celor ce doresc sa aiba astfel de rase periculoase. Fie unele au fost interzise, fie orice caine gasit neinregistrat, fara pedegree, este castrat.
Exemplarele din rasele periculoase nu pot fi vandute minorilor sau nu pot fi plimbate de acestia. De asemenea, este interzisa vanzarea acestor caini fara acte de provenienta.

Cum sa-ti cumperi un campion
„Nu cumparati caini de rasa din piata sau din pet-shop!”, acesta este sfatul lui Petru Munteanu, presedintele Asociatiei Chinologice Romane. „Veti fi, foarte probabil pacaliti. Veti lua cainele acasa, il veti iubi, dar se poate intampla sa fie bolnav de vreo boala incurabila, transmisa genetic, precum epilepsia, si atunci ce o sa faceti?” De cele mai multe ori, canii vanduti astfel sunt exemplare nereusite ale rasei sau chiar corcituri. Va fi nu numai greu, dar si nerecomandabil sa-l imperecheati cu un exemplar cu adevarat reprezentativ pentru rasa respectiva.
Trebuie putina circumspectie si atunci cand e vorba de anunturile la mica publicitate. „Daca intrati intr-un apartament de bloc destul de mic si vedeti ca cel ce vinde are pui de mai multe rase, aveti de-a face cu ceea ce noi numim un samsar de caini. Crescatorii vand puii care nu indeplinesc standardele rasei respective pe un pret foarte mic. Sunt persoane care cumpara masiv astfel de pui, pe care apoi ii revand cu de cinci-sase ori mai mult celor ce nu se pricep”, avertizeaza si Sorin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuti crescatori romani. E foarte usor sa te inseli daca nu esti in tema. Puii de Ciobanesc german, de exemplu, cu parul prea lung pentru caracteristicile standard ale rasei, sunt si cei mai frumosi. Cand cresc, nu mai sunt insa deloc atat de dragalasi.
Cel mai bine este ca, atunci cand va hotarati sa va cumparati un caine de rasa sa apelati la sfatul specialistilor. Puteti ruga un chinolog de la Asociatie sa va indice un crescator recunoscut pentru rasa respectiva sau sa va insoteasca cand va duceti la cineva sa va alegeti un pui. Daca sunteti hotarat sa cheltuiti mai multi bani pentru un caine de rasa, mergeti la cateva expozitii canine si alegeti-va masculul sau femela care vi se pare mai frumoasa, vorbiti cu proprietarul si inscrieti-va pe o lista de asteptare, pentru a avea un pui de la un campion. E putin de asteptat dar merita pentru a va mandri apoi cu exemplarul pe care il aveti.

Hrana unui caine de rasa costa trei milioane lei lunar
Gabriel Burcescu a fost sportiv de performanta. Cainii au fost cei ce i-au oferit prilejul sa-si continue pasiunea pentru sport, sustine el. „Aveam nevoie de un partener cand alergam si l-am gasit intr-un Ciobanesc German de linie veche, asa-numitii caini lupi. E vorba de acei caini pe care ii vedem deseori pe strada, care n-au in realitate o rasa anume, dar care provin din Ciobanestii Germani”, povesteste Gabriel. Cainele se numea Carlo si era vedeta expozitiilor canine, mai ales fiindca stia sa faca o multime de giumbuslucuri, sarea prin cercul de foc, se juca cu copiii. „A murit dintr-o gresala a mea, pe care mi-o asum, calcat de masina. Am fost foarte indurerat.” Apoi, Gabriel s-a hotarat sa creasca caini de rasa. „Nu aveam nici un refugiu pe vremea lui Ceausescu si asta mi s-a parut cel mai bun, lucru pe care sa-l fac.” Acum, are o canisa (crescatorie) cuprinzand sapte exemplare de Ciobanesc German, trei masculi si patru femele. Numai hrana pentru ei il costa aproape trei milioane de lei pe luna, desi o cumpara de la un importator direct. Vitaminele pentru un mascul reproductor sunt si ele 800.000 lei si nu trebuie uitate cheltuielile pe medicamente, vaccinuri, etc.
„O canisa nu este prea rentabila din punctul de vedere al banilor. Ganditi-va ca eu vand un pui cu 300-400 de marci germane, dar investesc foarte mult pana acolo. O monta cu un exemplar canin deosebit, cu un campion international de exemplu, poate ajunge si la cateva mii de marci. E si riscant, pentru ca te duci cu o femela la neamtul, sa zicem, proprietar al masculului, si daca femela nu prinde pui, asta e treaba ta, nu a lui. Preturile la cainii de rasa in Romania sunt mult prea mici, comparativ cu cele de afara. in Turcia, un caine de rasa costa cam de patru ori mai mult”, ni se destainuie Gabriel Burcescu. r
Nu vinde cainii sai de rasa oricui. Mai intai, se intereseaza de spatiul pe care il are la dispozitie viitorul proprietar, de timpul pe care il poate oferi. „Exemplarele mai putin reusite, le mai dau si asa, mergand pe incredere, dar pe cele excelente prefer sa le vand in Bucuresti, ca sa le am sub supraveghere.”r