Astfel, în luna iunie 2011, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au crescut cu 0,6%, iar preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au crescut cu 1,0%, comparativ cu luna mai 2011.

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ în industria prelucrătoare (+0,8%), în industria extractivă (+0,6%), la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,4%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,1%).

De asemenea, pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri în industria energetică (+1,0%), industria bunurilor intermediare (+0,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%), industria bunurilor de capital (+0,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%).

Comparativ cu iunie 2010, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 8,4% faţă de luna corespunzătoare din anul 2010. Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat creşteri de preţuri în industria prelucrătoare (+9,4%), la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+8,5%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,4%) şi în industria extractivă (+3,0%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+10,6%), industria bunurilor intermediare (+9,9%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+3,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,0%).

Sursa: Agerpres