Cererea pentru soc în Ungaria a crescut exploziv în acest an iar cumpărători din SUA şi China au achiziţionat cantităţi mari, atraşi de presupusele efecte benefice ale plantei în stimularea sistemului imunitar, transmite Reuters, conform Agerpres.

Socul este de mult timp utilizat în medicina tradiţională din Ungaria. Înainte de pandemia de coronavirus, 90% din recolta de soc era vândută în industria alimentară, unde era utilizat drept colorant natural pentru îngheţată, gem sau dulciuri. Doar restul de 10% era utilizat în produse medicale. Acum socul a devenit o marfă preţioasă iar preţurile au crescut şi ele.

Testele au arătat că siropul de soc poate ajuta la tratamentul gripei. Unii doctori susţin că socul poate ajuta şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii, inclusiv în cazul coronavirusului, dar trebuie efectuate mai multe studii.

„Mulţi producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu aşa ceva înainte”, spune Gyorgy Csizmadia, directorul cooperativei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota. Csizmadia şi colegii săi abia ţin pasul cu cererea.

O recoltă mai mică decât de obicei a contribuit şi ea la creşterea de patru ori a preţurilor până la peste 400 de forinţi (1,32 dolari) per kilogram.

Erika Balaicza, doctor şi specialist în utilizarea ierburilor în medicină, spune că socul poate ajuta la recuperare în cazurile de infecţii respiratorii virale. Cu toate acestea, socul nu poate ucide virusul şi poate fi utilizat numai pentru a sprijini tratamentul unei infecţii, precizează Erika Balaicza.

Potrivit datelor oficiale, în 2019 Ungaria a produs 16.000 de tone de soc.

Ungaria va studia vaccinul rusesc Sputnik V

Pe de altă parte, Rusia le va permite medicilor şi experţilor sanitari ungari să studieze procesul de producţie al vaccinului rusesc împotriva COVID-19 ”Sputnik V”, a anunţat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI şi Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă comună după o întrevedere avută la Budapesta cu ministrul rus al sănătăţii Mihail Muraşko, Szijjarto a mai spus că o primă astfel de vizită a experţilor ungari ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin rusesc în Ungaria.

La rândul său, ministrul Muraşko a declarat că Rusia va expedia doze suplimentare din acest vaccin în Ungaria, adăugând că experţii ungari sunt bineveniţi să studieze procesul de producţie al vaccinului şi protocoalele de asigurare a calităţii în unitatea producătoare din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a anunţat joia trecută sosirea în Ungaria a 10 mostre de vaccin Sputnik V pentru a studia utilizarea sa posibilă, Ungaria devenind astfel prima ţară din UE care primeşte acest vaccin.