Pretul petrolului va creste „nelimitat” in cazul unui conflict militar ce va implica Iranul, pentru ca tarile membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vor putea suplini productia pierduta, a declarat secretarul general al Organizatiei, Abdalla Salem El-Badri, citat de International Herald Tribune.

„Chiar nu puteam inlocui productia Iranului. Nu este fezabil sa o inlocuim”, a precizat El-Badri.

Iranul, a doua tara membra OPEC, dupa Arabia Saudita in termeni de productie, are o capacitate de extractie de circa patru milioane de barili de petrol pe zi, in timp ce productia zilnica la nivel global este de 87 milioane de barili pe zi.

In ultimele saptamani pretul petrolului a crescut pe baza speculatiilor conform carora Israelul s-ar putea pregati sa atace unitatile nucleare ale Iranului, care reprezinta  centrul unei dispute cu tarile occidentale.

Acest „conflict” s-a intetit in ultima saptamana, odata cu efectuarea de catre Iran a unor teste cu rachete. Aceasta situatie a afectat si mai mult piata petrolului, din cazuza temerilor ca orice conflict in care Iranul ar putea fi implicat va intrerupe alimentarea cu petrol din regiunea Golfului.

„Pretul va creste nelimitat. Nu pot oferi cifre”, a adaugat El-Bardi, referindu-se la efectele pe care un conflict militar le-ar putea avea.

El-Bardi a sugerat ca inca un conflict militar in Orientul Mijlociu, pe langa cel din Irak, va fi unul sever si de lunga durata. „Daca s-ar intampla ceva acolo, nimeni nu ar putea sa puna punct”, a explicat Abdalla Salem El-Badri.

Sursa: International Herald Tribune