Luna trecută au fost organizate proteste de amploare legate de factura la utilităţi ceea ce au condus la demisia guvernului de la Sofia. Înainte cu doar câteva zile să se retraga de la guvernare, premierul Borisov a anunţat că propune reducerea preţului cu 8% şi retragerea licenţei de furnizare a companiei CEZ, cel mai mare operator privat de energie din Bulgaria. Măsurile anunţate de fostul şef al Executivului nu au fost puse în practică, astfel că echipa condusă de Borisov a demisionat.

Parlamentul de la Sofia a adoptat, joi, unele amendamente la legea energiei care permit ca preţul energiei electrice să fie modificat mai mult decât o dată pe an. Până în prezent, preţul putea modificat, în creştere sau în scădere, numai la 1 iulie.

Acum, Comisia de stat de reglementare în domeniul energiei propune reducerea cu 6,4% în medie, scăderea urmând să fie diferită de la o regiune la alta.  Cu cel mai mult se diminuează preţurile în sud-estul Bulgariei (7,3%), în vestul ţării reducerea este de 6,7%, iar în nord-est de 5,3%. Această reducere este mai mică decât procentul de 8% promis de premierul Boiko Borisov la 19 februarie, cu o zi înainte să depună demisia guvernului de centru-dreapta, pe fondul unor proteste de amploare provocate de facturile mari la energia electrică.

Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum tarifele plătite de gospodării se situează între 0,07 şi 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus.