Preţul mediu al barilului de petrol Brent (de cali­tate superioară) s-ar putea situa între 65 şi 68 euro pe termen lung, dar nu sunt excluse nici scăderi în perioada imediat următoare.

Cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din Europa de anul acesta urmează să fie lansată de compania energetică poloneză PGE, care va încerca să adune nu mai puţin de 1,7 miliarde euro de la bursa din Varşovia pentru 15% din acţiunile societăţii. Sectorul energetic este astfel zona economică din care vine cea mai importantă ofertă a Europei (cea mai mare ofertă publică iniţială de anul acesta din lume a fost cea a băncii braziliene Santander, care a adunat de pe piaţă peste opt miliarde de dolari).

Printre recomandările de la începutul anului, companiile din sectorul energetic erau menţionate cu perspective foarte bune, în special cele cu activităţi în petrol şi gaze naturale. Preţul scăzut al barilului de petrol de la începutul anului reprezenta un punct în plus pentru companiile din sector, estimările fiind favorabile unei majorări a cotaţiilor petroliere. „Pornind de la minimele înregistrate de sectorul upstream (rafinare şi producţie) din primul trimestru, profitabilitatea s-a îmbunătăţit odată cu creşterea preţului barilului de petrol de la circa 40 de dolari, în ianuarie, până la aproximativ 70 de dolari, în prezent“, se arată în raportul Erste Group asupra sectorului de petrol şi gaze.

Petrolul Brent stabilizat la 40-50 euro

Cotaţia petrolului este unul dintre cele mai importante elemente ale unei decizii de investiţie care are în vedere o companie din acest sector. Speculaţiile cu ţiţei au făcut istorie în perioada octombrie 2007 şi iulie 2008, când creşterea fără precedent a dus cotaţia până la peste 140 de dolari pe baril, după care preţul s-a prăbuşit mai rapid decât a urcat, deprecierea fiind de aproape 70%.

„Preţul petrolului Brent s-a stabilizat în intervalul 40-50 de euro pe baril după o revenire dintr-un declin brusc şi prelungit“, se arată în raportul Erste. Problema, în acest moment, este ce se va întâmpla pe viitor cu preţul bari­lului, de acesta depinzând parţial şi profitu­rile companiilor din sector. Analiştii Erste consideră că preţul se va situa, pe termen lung, la un nivel mediu de 65-68 de euro pe baril, în condiţiile în care cererea, lovită de recesiune, înregistrează o îmbunătăţire, însoţită de previziuni mai optimiste pentru economia mondială.

Infrastructură îmbătrânită

181-39871-33_gas_42.jpgPreţul petrolului depinde şi de evoluţia dolarului american, a cărui depreciere duce aproape automat la scumpirea ţiţeiului. Analiştii Erste consideră însă că majorarea preţului depinde de alţi factori. „În primul rând, am putea asista la un alt val de investiţii în sectorul de materii prime, similar celui anterior ultimei mari creşteri, iar, în al doilea rând, o scădere semnificativă a investiţiilor în upstream poate duce la o creştere insuficientă a capacităţii de producţie“, spune Jakub Zidon, analist al sectorului petrol şi gaze la Erste Group.

Capacitatea de producţie este determinantă pe termen lung, unde raportul arată că „până la 80% din infrastructură trebuie înlocuită până în 2020“, iar numeroase terenuri petrolifere au trecut de punctul maxim al producţiei. Companiile cu activităţi integrate, de la extracţie şi producţie până la distribuţie, sunt cele câştigătoare şi în perioade de recesiune.

De asemenea, cele care activează în segmentul gazelor au potenţial mare de creştere. „La nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est, domeniul gazelor este cel mai stabil în timp şi este practic imun la recesiune (transport, depozitare), asigurând un grad considerabil de stabilitate a fluxului de numerar“, consideră analiştii Erste.

Perspective de creştere pentru Petrom

România se află în continuare sub semnul instabilităţii, datorată dificultăţilor economice şi a aşteptărilor conform cărora nu va ieşi rapid din recesiune. Cu toate acestea, perspectivele companiilor din sectorul de petrol şi gaze sunt pozitive.

Analiştii Erste Group au majorat ţinta de preţ pentru titlurile Petrom de la 0,18 lei la 0,31 lei pe acţiune, expunerea pe segmentul upstream fiind percepută pozitiv. „Cu toate acestea, faptul că rezultatele restructurării segmentului rafinăriilor nu au fost încă anunţate, nu putem ridica recomandarea la Acumulare“, se arată în raport. Săptămâna trecută, titlurile Petrom se tranzacţionau la 0,261 lei, înregistrând o creştere de aproape 50% de la începutul anului. Atingerea ţintei de 0,31 lei pe acţiune, prognozată de ana-liştii Erste, ar însemna o majorare de încă 20%.

181-39872-33_jakubzidon_42.jpgAm putea asista la un alt val de investiţii în sectorul de materii prime, similar celui anterior ultimei mari creşteri, dar şi o scădere a in-vestiţiilor în upstream.
Jakub Zidon, analist Erste Group

65-68 euro – preţ mediu pe barilul de petrol Brent – este estimarea analiştilor Erste Group pe termen lung, fără a exclude variaţii de preţ în următorul an