Prețul aurului înregistrează cea mai mare creștere de la începutul anului

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Cursul gramului de aur, anunțat de Banca Națională a României, a atins un nou maxim istoric, evidențiind un trend favorabil la nivel mondial. A fost cea mai spectaculoasă creștere înregistrată de la o zi la alta în acest an.

În detaliu, cursul anunțat joi pentru un gram de aur a fost de 323,3234 lei, marcând o creștere de peste 5 lei față de cotația anterioară. Procentual, această creștere a reprezentat 1,71%, conform datelor furnizate de BNR.

Această creștere este cea mai semnificativă din ultimele trei luni și jumătate. Ultima dată când s-a înregistrat o creștere atât de mare a fost pe 4 decembrie 2023. De asemenea, o creștere similară a fost observată și în ziua de 4 decembrie 2013, când prețul unui gram de aur s-a majorat cu aproape 7 lei față de ziua anterioară.

Prețul spot a atins 2.200 de dolar/uncie

Joi, prețul spot al aurului a înregistrat o nouă creștere. Acesta a depășit pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari pe uncie.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Rezerva Federală americană a făcut cunoscut faptul că sunt prevăzute mai multe reduceri de dobânzi în acest an.

Practic, s-a sugerat că oficialii Fed nu sunt îngrijorați de recenta accelerare a inflației.

Pe piața de la Singapore, prețul spot al aurului a înregistrat o creștere de 1,6%. Acesta a ajuns la valoarea de 2.220,89 dolari pe uncie. Ulterior, în jurul orei 7:15 a.m., a scăzut la 2.202,31 dolari.

În același timp, bursele asiatice și Bursa de la New York au continuat să înregistreze noi creșteri. În plus, dolarul american s-a depreciat.

bursa new york wall street
Bursa din New York

Aceste evoluții au avut loc după ce Rezerva Federală americană a confirmat că există perspective pentru trei reduceri de dobânzi, fiecare cu un sfert de punct, programate pentru acest an.

Începând cu mijlocul lunii februarie și până în prezent, prețul aurului a înregistrat o creștere de aproape 12%. Această evoluție este determinată de așteptările legate de o politică monetară mai relaxată din partea Statelor Unite. În mod obișnuit, duce la deprecierea dolarului, însă stimulează interesul pentru aur ca activ de refugiu, mai ales în contextul intensificării riscurilor geopolitice.

Scăderea dobânzilor de către Fed favorizează aurul, care nu generează venituri pentru investitori, dar diminuează atractivitatea altor opțiuni de plasament.

Marți, 19 martie, prețul aurului a fost, de 2.153 de dolari pe uncie. Era în scădere cu 0,18% față de prețul aurului de luni, de 2.157 dolari.

Comparativ cu săptămâna trecută, prețul aurului a scăzut cu 1,38% și a crescut cu 7,41% față de acum o lună.

Maximul prețului aurului pe 52 de săptămâni este de 2.183 de dolari, în timp ce minimul prețului aurului pe 52 de săptămâni este de 1.991 de dolari.