Luni, uncia de aur a atins nivelul record de 1.403,38 dolari la New York. Cotaţia unciei de aur cu livrare în luna aprilie a crescut cu 15 dolari, ajungând la valoarea de 1.403,60 dolari, după ce în cursul şedinţei de tranzacţionare a atins nivelul record de 1.404,30 dolari.

‘Turbulenţele şi temerile din aceste ţări sunt în creştere. Aceste incertitudini privind riscul geopolitic au dus la majorarea preţului aurului’, a explicat analistul Bayram Dincer, de la LGT Capital Management în Elveţia.

Aproximativ o sută de tunisieni au manifestat luni, în faţa Ambasadei Libiei la Tunis, pentru a-şi exprima sprijinul cu poporul libian şi a cere înlăturarea de la putere a colonelului Muammar Gaddafi. ‘Gaddafi, cară-te’, ‘Gaddafi, terorist’, ‘Trăiască eroicul popor’ libian, scanda masa de oameni, cerând înlăturarea ‘dictaturii’ Gaddafi, care conduce ţara de 42 de ani.

Manifestanţii au parafrazat astfel slogane ale ‘Revoluţiei Iasomiei’, care s-a soldat cu fuga fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, la 14 ianuarie, în Arabia Saudită, generând un val de proteste fără precedent în lumea arabă.

Tot luni, zeci de mii de şiiţi au manifestat luni la Saada, în nordul Yemenului, cerând înlăturarea de la putere a regimului preşedintelui Ali Abdallah Saleh. În februarie, forţele guvernamentale şi rebele au semnat un acord de încetare a focului în nordul Yemenului, la graniţa cu Arabia Saudită, pentru a se evita un conflict regional. Reluarea luptelor în 2009, în cadrul conflictului datând din 2004, a provocat un exod în masă al populaţiei din Saada.

Mai multe oraşe libiene, între care Benghazi şi Syrta, se află în mâinile manifestanţilor, ca urmare a fraternizării militarilor, a anunţat luni Federaţia internaţională a ligilor pentru drepturile omului (FIDO), care a avansat un bilanţ de 300-400 de victime ale revoltei antiguvernamentale declanşată recent în Libia.
SURSA: Agerpres