Preţurile aurului au atins luni niveluri record. Motivul este legat de pandemia de coronavirus şi a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, care au crescut interesul investitorilor pentru metalul preţios, transmite CNBC.

Aurul spot a fost cotat în creştere cu peste 2%, la circa 1.941,11 dolari uncia, după ce în timpul tranzacţiilor a atins 1.943,9275 dolari uncia. Aceste niveluri au eclipsat nivelul record precedent, atins în septembrie 2011. Contractele futures pentru aur au avansat la rândul lor cu 2%, la 1.938,70 dolari uncia.

În timp ce considerăm că aurul va continua să fie susţinut de amplificarea tensiunilor geopolitice, în opinia noastră principalul factor care determină creşterea preţului aurului este corelaţia negativă între dobânzile reale şi dolar. Considerăm că aceşti trei factori, în combinaţie cu creşterea limitată a ofertei, în în timp ce companiile de minerit continuă să menţină cheltuielile de capital la un nivel scăzut, vor determina creşterea preţurilor aurului”, declarat luni directorul pentru investiţii al UBS, Mark Haefele.

Într-o notă adresată clienilor, un analist al Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, a spus că scăderea randamentelor titlurilor de Trezorerie americane pe termen de 10 ani este un factor important de influenţă, între alţi factori, cum ar fi slăbiciunea dolarului şi cererea pentru plasamente sigure.

Randamentul pentru titlurile de Trezorerie pe termen de 10 ani din SUA era luni de 0,5856%.

Raportat la un coş de valute, dolarul american a fost cotat la 93,906.

Creşterea preţurilor aurului are loc şi în contextul amplificării tensiunilor între Washington și Beijing.